Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Ursulinen van Bergen Vestigingsplaats: Bergen op Zoom
Kloosterorden en congregaties
  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Bergen op Zoom
Datering:
1403 - 1580
Orde of congregatie:
Alexianen (Cellebroeders)
Plaatsnaam:
Bergen op Zoom
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
Bergen op Zoom
Destijds gewest:
Brabant
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1403
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Op gezamenlijke initiatief van de stadsmagistraat en de heer van Bergen op Zoom vestigden de cellebroeders zich in deze stad. In 1474 stelde het stadsbestuur aan hen een gebouw aan de Nieuwstraat -thans Korenbeursstraat- ter beschikking, die zij in 1477 als definitieve behuizing in gebruik namen. De cellebroeders leefden in armoede. De stad verleenden hen dan ook herhaaldelijk materiële steun. De broeders legden zich toe op het verplegen van besmettelijke zieken, met name zij die aan pest leden. Ook het begraven van de overleden zieken behoorde tot hun taak. In 1580 woedde in Bergen op Zoom de Soldatenfurie, waarbij de Staatsgezinden veel kerkelijke bezittingen vernielden. Bovendien mocht daarna in Bergen op Zoom de katholieke godsdienst niet meer uitgeoefend worden en moesten de mannelijke religieuzen de stad verlaten. Toch bevonden de cellebroeders zich, voor zover bekend, in 1582 nog in de stad. Ze waren in hun klooster aan de huidige Korenbeurs blijven wonen. Dat het stadsbestuur hen gedoogde heeft alles te maken met het nut dat de broeders met hun weinig benijdenswaardige werk aan de stad bewezen. In de loop van de volgende jaren hebben de cellebroeders de stad vermoedelijk toch verlaten. Toen het cellebroedersklooster met de bijbehorende bezittingen in 1597 door prins Maurits, als markies van Bergen op Zoom, aan de stad schonk, werden de gebouwen tot weeshuis bestemd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 30; W. A. van Ham, “Macht en gezag in het markiezaat: een politiek-institutionele studie over stad en land van Bergen op Zoom (1477-1583)” (Hilversum 2000), p. 382/383 + Blz. 382, voetnoot 52; S.M.C . Leupen, ‘De kloosters van de cellebroeders en -zusters in het graafschap Holland en Zeeland tot aan de Reformatie’ in “Historisch Tijdschrift Holland”, 30 (1998), p. 84/90; C.C.M. de Mooij, “Geloof kan Bergen verzetten: reformatie en katholieke herleving te Bergen op Zoom” (Hilversum 1998), p. 177/178
ENK Monasticon nummer:
ME-B001-002
VU Kloosterlijst nummer:
B08