Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Groningen

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Groningen
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Refugia Klooster Selwerd Groningen
Plaatsnaam:
Groningen
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Uithof, m/v
Geschiedenis:
Het benedictijner dubbelklooster Selwerd had in de stad Groningen zowel in de Boteringestraat als in de Oude Ebbingestraat een refugiehuis. Laatstgenoemd huis werd in 1457 verworven. Toen in 1581 de kloostergebouwen van Selwerd werden verwoest door de Staatse troepen, die Groningen wilden belegeren om Rennenberg daaruit te verdrijven, vond het convent zijn toevlucht bij de tertiarissen van het Vrouw Sywenconvent, waar in de gebouwen daarvan in 1614 de in dat jaar gestichte Groningse Universiteit gevestigd werd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 50; F. J. Bakker,Renée Nip,E. Schut, ”Het kasboek van Henricus Lontzenius, de laatste abt van het klooster Selwerd, over de jaren 1560-1563” (Assen 2003), p. 16/121
Gebruikte websites:
Website Groninger, Archievenhttp://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=5&miaet=1&micode=1256&minr=4280944&milang=nl (17-02-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voormalige_refugia_in_de_stad_Groningen (17-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-032
VU Kloosterlijst nummer:
G34a+G34b