Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Holwierde

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Holwierde
Datering:
1200 - 1588
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Oldenklooster bij den Dam Felwerd
Patroonheilige:
Heilige Maagd Maria en Petrus en Paulus
Plaatsnaam:
Holwierde
Provincie:
Groningen
Parochie:
Holwierde
Destijds gewest:
Ommelanden
Bisdom:
Münster
Stichting/eerste vermelding:
1200
Opheffing/laatste vermelding:
1588
Type:
Klooster, m/v
Geschiedenis:
Na het overlijden van zijn ouders gebruikte de heilige Hathebrand van Antwerpen, die monnik was in de benedictijner Sint-Paulusabdij te Utrecht, zijn erfdeel om vermoedelijk rond 1183 in Feldwerd, ten noordwesten van Holwierde, een benedictijner dubbelklooster te stichten. Verheffing tot abdij van dit klooster, dat behalve Feldwerd ook wel Oldenklooster bij Den Dam genoemd werd, vond plaats in 1204. In 1584 werd het klooster, dat behalve aan Onze Lieve Vrouw ook aan Petrus en Paulus toegewijd was, door de watergeuzen geplunderd. Bij een storm in 1588 werd de kerk door blikseminslag zwaar beschadigd. Het convent vertrok toen naar de stad Groningen, waar het convent in de Jacobijnerstraat een refugiehuis had. Bij de Reductie van Groningen in 1594 vervielen de bezittingen van klooster Feldwerd aan de Staten van Stad en Lande. Hathebrand stichtte behalve het klooster Feldwerd, waar hij overleed en ook begraven werd, eveneens het klooster 'Merehusen’ in Oost-Friesland en het klooster 'Thesinge’ of 'Germania’, dat in de nabijheid van de stad Groningen lag. De oppervlakte van de tot het klooster Feldwerd behorende landerijen bedroeg ca. 1300 hectare
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 68/69; C. Damen,.”Geschiedenis van de Benediktijnenkloosters in de provincie Groningen” ( Assen 1972), p. 13/45/46/47/49/125/141
Gebruikte websites:
Website Stichting Dorpsbelangen "De Drie Maren", http://www.holwierde.net/geschiedenis/klooster-feldwerd-of-oldenklooster/ (17-02-2016); Website Stichting Dorpsbelangen "De Drie Maren", http://www.holwierde.net/geschiedenis/het-duistere-verleden/het-duistere-verleden-feldwerd/ (17-02-2016); Website Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Oldenklooster_%28Delfzijl%29 (17-02-2016); Website Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (17-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-048
VU Kloosterlijst nummer:
H80