Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Ulft

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Ulft
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Hof St.Paulusabdij Utrecht
Plaatsnaam:
Ulft
Provincie:
Overijssel
Destijds gewest:
Oversticht
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1028 bevestigde keizer Koenraad de benedictijner Sint-Paulusabdij in het bezit van de door de bisschoppen Ansfried en Adelbold aan deze abdij geschonken goederen. Van de goederen, die Adelbold schonk, maakte de in Twente gelegen hof Ulft deel uit. Deze hof, waarvan nadien niets meer in de bronnen terug te vinden is, stond waarschijnlijk in de oude buurschap De Ulft, die gelegen was op de grens van de Sallandse buurtschap Espelo en het Sallandse dorp Haarle
Gebruikte literatuur:
C.J.C. Broer,”Uniek in de stad. De oudste geschiedenis van de kloostergemeenschap op de Hohorst bij Amersfoort, sinds 1050 de Sint-Paulusabdij in Utrecht: haar plaats binnen de Utrechtse kerk en de ontwikkeling van haar goederenbezit (ca. 1000 - ca. 1200)”(Utrecht 2000), p. 250; J.H. M. Hilhorst en J.G.M. Hilhorst, “Soest, Hees en De Birkt: van de achtste tot de zeventiende eeuw” (Hilversum 2001), p. 304; A. Koers, “De gouw Salon”, zie ook: http://hethistorischportaal.nl/wp-content/uploads/de-gouw-salon.pdf (06-10-2018), p. 148
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-099
VU Kloosterlijst nummer:
U02h