Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Watum

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Watum
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof Oldenklooster bij Den Dam Holwierde
Plaatsnaam:
Watum
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Ommelanden
Type:
Uithof, v
Geschiedenis:
Het benedictijner Oldenklooster bij de Ham te Holwierde, dat een dubbelklooster was, had een uithof in Watum, een dorp in de middeleeuwen, dat gelegen was nabij het dorp Bierum, dat thans onder de tegenwoordige gemeente Delfzijl valt. Watum lag op een wierde, die geheel werd opgeofferd voor de aanleg van de zeedijk aldaar. Op onderhavige uithof woonden zusters van voornoemd dubbelklooster. Of de zusters zelf het land bewerkten is niet duidelijk. Het is ook heel goed mogelijk dat de uithof als buitenverblijf fungeerde. Watum, beschikte over een eigen, met toestemming van de abt van het Oldenklooster gestichte kapel. Bij deze kapel behoorde 32 grazen land. De inkomsten uit dit grondbezit was volgens de kerk van Holwierde ontoereikend om een geestelijke te onderhouden. Daardoor was de kapel buiten gebruik geraakt en was voornoemde 32 grazen land bij het bezit van de kerk van Holwierde gevoegd. Hierover nu, rees een conflict met de abt van het Oldenklooster, die zich toen bereid verklaarde de kapel door een kloosterling te laten bedienen onder voorwaarde, dat onderhavig land aan het Oldenklooster zou komen. Hoe dit is afgelopen, is niet bekend
Gebruikte literatuur:
C.I. Damen, “Geschiedenis van de Benediktijnenkloosters in de provincie Groningen”, zie ook: https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/148452/mmubn000001_039534731.pdf?sequence=1 (07-10-2018), p. 125; P. N. Noomen, ‘Middeleeuwse bezitverhoudingen in Nooroost-Fivelingo, in “Het Bierumer Boerderijenboek. Een bijdrage tot de geschiedenis van noordoost-Fivelingo” onder redactie van E. de Boer, L.E. Bos en , O.T. Mulder-Steenbrink (Scheemda 1996), zie ook: https://pure.knaw.nl/portal/files/477550/Fivelgo.pdf (06-10-2018), p. 64/72; H. Stoppels, ‘Uit het duistere verleden’ op Website Stichting dorpsbelangen “De Drie Maren” te Holwierde, http://www.holwierde.net/geschiedenis/het-duistere-verleden/het-duistere-verleden-feldwerd/ (06-10-2016)
Gebruikte websites:
Website Stichting Verdronken Geschiedenis, http://www.verdronkengeschiedenis.nl/nl/verhalen/docs/10-Knol-Het-Bosch-van-Watum.pdf (06-10-2018), p. 4, Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (07-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-201
VU Kloosterlijst nummer:
H80f