Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Wervershoofd

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Wervershoofd
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Uithof St.Odulphusabdij Stavoren
Plaatsnaam:
Wervershoofd
Provincie:
Noord-Holland
Destijds gewest:
Holland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Het aan Sint Nicolaas toegewijde, in Hemelum gelegen benedictinessenklooster, waar naar toe in 1495 de Sint-Odulphusabdij te Stavoren definitief verplaatst werd, had een uithof in de buurt van de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof, een dorp dat thans onder de tegenwoordige Noord-Hollandse gemeente Medemblik valt. Deze uithof, die al in een uit 1245 daterende oorkonde genoemd werd, had een oppervlakte van 106,5 morgen, hetgeen neerkomt op ca. 91 ha. In 1345, tijdens de Hollands-Friese oorlog, werd onderhavige uithof in beslag genomen. In een grote stal op deze uithof werd toen het voor de militaire operaties benodigde vee ondergebracht
Gebruikte literatuur:
Ch. Schrickx, “Bethlehem in de Bangert. Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de orde van het Heilig Kruis in het buitengebied van Hoorn (1475-1572)” (Hilversum 2015), p. 45/46; L.A. Timmerman, “Middeleeuwse agrarische veenontginningen in de Vier Noorder Koggen. Een interdiscilinair onderzoek naar de opbouw van het natuurlijke landschap en de kolonisatie- en ontginningsgeschiedenis van West-Friesland (800 - 1300)”( Masterscriptie Landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen 2017), zie ook: https://www.rug.nl/research/kenniscentrumlandschap/mscripties/mascr_l_timmerman_2017.pdf (07-10-2018), p. 96; J.A. Mol. ‘Graaf Willem IV, de Hollands-Friese oorlog van 1344/1345 en de Friese kloosters’ in “Negen eeuwen Friesland-Holland. Geschiedenis van een haat-liefdeverhouding” onder redactie van Ph.H. Breuker en A. Janse (Zutphen 1997), zie ook: https://pure.knaw.nl/ws/files/459940/Hollands-Friese_oorlog.pdf (07-10-2018), p. 99/100
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-109
VU Kloosterlijst nummer:
S37o