Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: 's-Hertogenbosch
Datering:
1444 - 1591
Orde of congregatie:
Broeders van het Gemene Leven
Naam van het klooster:
Ten Orten
Patroonheilige:
Sint Andreas
Plaatsnaam:
's-Hertogenbosch
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
's-Hertogenbosch
Destijds gewest:
Brabant
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1444
Opheffing/laatste vermelding:
1591
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In 1444 vestigden zich ook fraters bij het huis Ten Orthen in ’s-Hertogenbosch, dat bewoond werd door een gemeenschap van zusters des gemene levens. Er werd toen gesproken van een dubbelklooster. Dit behoeft echter enige nuancering. Dit alleen al vanwege het feit, dat noch de zusters, noch de fraters kloostergeloften aflegden en daardoor niet als kloosterlingen aan te merken waren. Voorts was de huisvesting van de zusters en de fraters gescheiden. Gezamenlijk maakten ze alleen gebruik van de aan St.-Andreas en St.-Agnes toegewijde kapel, voor de bouw waarvan de zusters in 1434 van de prins-bisschop van Luik toestemming hadden gekregen. Ook had zowel het huis van de zusters als het aan St.- Andreas toegewijde huis van de fraters eigen statuten. Wel had de biechtvader van de zusters als rector ook het bestuur over de fratergemeenschap. Toen in 1629 Frederik Hendrik ’s-Hertogenbosch veroverde, moesten de fraters, die maar gering in getal schijnen te zijn geweest, de stad terstond verlaten
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 96; A.G. Weiler, “Volgens de norm van de vroege kerk: De geschiedenis van de huizen van de broeders van het Gemene Leven in Nederland” (Nijmegen 1997), p. 150-153; Roelands, ‘Zusters van Orthenpoort’, op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/Straten/Orthenpoort,%20Zusters%20van.htm?p1=../verdwenen%20namen%20van%20straten%20en%20stegen/_index.1.htm?title=Verdwenen%20straten%20en%20stegen&t1=Verdwenen%20straten%20en%20stegen&title=Colverspoort (07-01-2017); H. Molhuysen, ‘Een toepdrive in de voormalige kloosterpoort” op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kloosters/zusters%20van%20orthen.htm (06-01-2017); P.L. Leget-Kuijlen & J.N. Leget, ‘De Zusters van Orthen te ’s-Hertogenbosch’ op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kloosters/zusters%20van%20orthen.htm (06-01-2017); Sasse van Ysselt; ‘Het klooster der Zusters van Orthen’ op website Bossche Encyclopedie, http://www.bossche-encyclopedie.nl/overig/kloosters/zusters%20van%20orthen.htm (06-01-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-P004-011
VU Kloosterlijst nummer:
H73