Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Bergharen

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Bergharen
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Kamp Moers
Plaatsnaam:
Bergharen
Provincie:
Gelderland
Destijds gewest:
Gelre
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Reeds in 1311 bezat het cisterciënzerklooster Kamp bij Moers in Bergharen behalve de parochiekerk van O.L. Vrouw Hemelvaart (Assumptio) een kapel, die aan de tweede stichter van de orde, Bernardus van Cîteaux toegewijd was. Voorts kreeg voormeld klooster vanaf 7 augustus 1312 in Bergharen tevens een uithof in bezit. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd door rondzwervende troepen aan het kerkgebouw ernstige schade toegebracht. In 1611 ging de kerk officieel over in handen van de hervormden, die in 1621 de cisterciënzers dwongen te vertrekken. Hun goederen werden verkocht en de kapel werd gesloopt
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 19; A.G. Schulte: “Het Land van Maas en Waal”. Staatsuitgeverij, Den Haag / Rijksdienst voor de Monumentenzorg (Zeist 1986), p. 395/396/397
Gebruikte websites:
Website Gemeente Wijchen, http://www.wijchen.nl/op-bezoek/geschiedenis-wijchen-en-kernen_41709/item/bergharen_7270.html (24-02-2016); Website Meertens Instituut, http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/81 (24-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-010
VU Kloosterlijst nummer:
X02b