Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Bommenede

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Bommenede
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Ter Doest Brugge
Plaatsnaam:
Bommenede
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Zeeland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De eerste vermelding van Bommenede dateert uit 1165. Het was toen nog een ten oosten van Brouwershaven op Schouwen-Duiven gelegen eiland, dat in bezit was van de cisterciënzerabdij Ten Duinen te Koksijde. In 1175 droeg deze abdij Bommenede over aan haar dochterabdij Ter Doest te Brugge, die er een uithof stichtte. De cisterciënzers van laatstgenoemde abdij hielpen Dirk II van Voorne, burggraaf van Zeeland, met het herdijken van zijn door overstromingen getroffen heerlijkheid. Als tegenprestatie kregen zij in 1220 allerlei voorrechten, waaronder het recht om zoutpannen te graven. In 1231 wilde Ter Doest Bommenede verkopen omdat het door overstromingen als gevolg van stormvloeden met ondergang bedreigd werd. Deze verkoop liep toen op niets uit. Verkoop kwam later echter wel tot stand toen Bommenede gekocht werd door Gerard van Voorne, burggraaf van Zeeland. De juiste datum wanneer dit plaatsgevonden heeft, is niet bekend, maar moet in elk geval na 1304 liggen toen Gerard van Voorne ridder geworden is
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel III, p. 25 ; L.M. Verseput, ‘Bommenede, geschiedenis van een verdronken dorp’ in “Zeeuws Tijdschrift”, 13 (1963), p. 69/70/71/72/73/75/76/77; C. Hoek, ’Den Briel en Maerlant’ in “Holland, Regionaal-Historisch Tijdschrift”, 1 (1969), nr. 6, p. 196; J.J.B. Kuipers, ‘Eeuwen van strijd met het water. Dijken en vloeden, inundaties en vedonken land’ in “Het verhaal van Zeeland” van J.J.B. Kuipers en R.J. Swiers (Hilversum 2005), p. 187/188
Gebruikte websites:
Website Zeeuwse Ankers, https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/verdronken-bommenede-duiken-naar-een-dorp (09-10-2018); Encyclopedie van Zeeland, https://encyclopedievanzeeland.nl/Bommenee_(bommenede) (09-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-013
VU Kloosterlijst nummer:
X39l