Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Graauw

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Graauw
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Ter Doest later Abdij Ten Duinen
Plaatsnaam:
Graauw
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De cisteciënzerabdij Ter Doest had in het toenmalige Graauw in de provincie Zeeland een uithof. Vanuit deze uithof breidde de abdij richting het aangrenzende Land van Saaftinge haar grondbezit uit in het Hulster Ambacht. Uit een uit 1246 daterende bevestiging van Margeretha van Constantinopel van de goederen van voormelde abdij blijkt, dat het grondbezit van deze abdij in voornoemde ambacht in totaal 1.267 ha. binnen- en buitendijksland omvatte. Omstreeks het midden van de 13e eeuw kwam de uithof in bezit van abdij Ten Duinen. Meerdere keren had het gebied te kampen met overstromingen, totdat het in 1585 geheel verloren ging toen, teneinde de opmars van de Spanjaarden te stuiten, in het Hulsterambacht de dijken doorgestoken werden
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 47; R. Malfliet, ‘De domeinverandering van Vlaamse abdijen Ten Duinen en Ter Doest in Zuid-Beveland en de Vier Ambachten tegen de achtergrond van het politieke confIict tissen Vlaanderen en Holland 1267-1296’ in "Jaarboek voor middeleeuwse geschiedenis 9, 2006” (Hilversum 2006), p. 72; A.de Krake, ‘Landwinning, landbouw en uithoven’ in “Lissewege & Ter Doest: Geschiedenis van het witte dorp en zijn abdij; Monnikenwerk” (Tielt 2003), p. 40-42; M. H. Wilderom, “Tussen afsluitdammen en deltadijken IV: Zeeuwsch Vlaanderen” (Middelburg 1973), p. 142
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Graauw (25-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-022
VU Kloosterlijst nummer:
X12c