Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Heemstede

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Heemstede
Datering:
1458 - 1560
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Hemelpoort
Plaatsnaam:
Heemstede
Provincie:
Noord-Holland
Parochie:
Haarlem
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1458
Opheffing/laatste vermelding:
1560
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
De Haarlemse priesters Hugo van Assendelft en Joannes Nicolai schonken aan de prior van het Warmondse cisterciënzerklooster "Mariënhave" het landgoed "Villigerhorn", gelegen te Heemstede, om daarop een klooster te stichten. Bij oorkonde van 1456 gaf Philips van Bourgondië zijn goedkeuring aan deze schenking, die ongeveer een half jaar later door David van Bourgondië, bisschop van Utrecht van 1456 tot 1496, bevestigd werd. In 1458 kwam de bouw van het klooster, dat Porta Coeli of Hemelpoort genoemd werd, gereed. Broeder Gijsbert van het convent te Warmond werd tot eerste prior gekozen. Aanvankelijk stond de tot de congregatie van Sibculo toegetreden priorij onder toezicht van de prior ven Warmond. In 1560 werd dit toezicht echter aan de abt van de abdij van Sint Salvator te Antwerpen opgedragen. Het convent was niet rijk. Het bezat o.a. 14 morgen land onder Zoeterwoude, waarover in de loop der jaren heel wat strijd gevoerd is. Tijdens de reformatie moest de priorij afstand doen van haar bezittingen. De monniken werden verjaagd en de priorij werd gedeeltelijk afgebroken en in een landhuis, 't Clooster genaamd, veranderd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 52; W.J. Hofdijk en D.van der Kellen, ”De klooster-orden in Nederland” (Haarlem 1865), p. 15
Gebruikte websites:
Website Regiocanons.nl, http://www.regiocanons.nl/noord-holland/heemstede-en-bennebroek/het-rijke-roomse-leven/hageveld-van-klooster-tot-school (25-02-2016); Website Erfgoed Leiden en Omstreken, https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/ead/index/beginjaar/1500/eindjaar/1600/eadid/0503/open/c01:2. (25-02-2016); Website Noord-Hollands Archief, www.noord-hollandsarchief.nl (25-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-032
VU Kloosterlijst nummer:
H19