Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Krabbendijke

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Krabbendijke
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithoven Abdij Ter Doest Brugge
Plaatsnaam:
Krabbendijke
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Zeeland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
In 1187 schonk Hendrik van Schoten, heer van Breda, een verlaten schorrengebied ten noorden van het huidige Krabbendijke op Zuid-Beveland aan abdij Ter Doest in Brugge. De monniken van deze abdij bedijkten het schor en stichtten er twee uithoven, Westhof en Oosthof. In 1530 zette de St.-Felixvloed dit gebied onder water, waarvan in 1595 een klein gedeelte weer werd ingedijkt
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 28; R. C. H. Römer; “Geschiedkundid overzigt van de kloosters en abdijen in voormalige graafschappen van Holland en Zeeland” (Leiden 1854), p. 146/147; S. Lodiers, ‘Iets uit de geschiedenis van Krabbendijke, in “Nieuw Zweeuwsche Courant”, 16 juni 1932; E.P. Fruytier ‘De Bedijkingen door onze Vlaamsche Abdijen, bijzonder de Cisterciënserabdijen Duinen en Ter Doest in Zeeland’ in “Nieuwere geschiedenis, zesde afdeeling”, p. 225; R. Malfliet, ‘De domeinvorming van de Vlaamse abdijen Ten Duinen en Ter Doest in Zuid-Beveland en de Vier Ambachten tegen de achtergrond van het politieke conflict tussen Vlaanderen en Holland 1167-1296’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse geschiedenis 9” (Hilversum 2006), p. 72
Gebruikte websites:
Website Orisant (lijst van verdronken dorpen in Zeeland en West-Brabant), http://orisant.com/verdronken/lijst.htm (29-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-048
VU Kloosterlijst nummer:
X39h+X39i