Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Nes

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Nes
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Klaarkamp Rinsumageest
Plaatsnaam:
Nes
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Bij Nes, gemeente Dongeradeel, lag een uithof, genaamd Monnikhuis, waarvan in 1511 vermeld werd, dat het in bezit van abdij Klaarkamp was. Deze uithof, die een boerderij met ca. 100 ha. land omvatte, bracht wegens hoge dijklasten niets op. In 1580 werd door de Staten van Friesland een afgevaardigde naar Klaarkamp gezonden om alle tot het bezit van abdij Klaarkamp behorende goederen te beschrijven, de meubelen van het klooster te verkopen en de landen te verpachten. Ook ten aanzien van voormelde uithof was dit het geval
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 85; H.M. van den Berg: “Noordelijk Oostergo. Dongeradelen”. Staatsuitgeverij, Den Haag 1983, p. 149; H.Th.M. Lambooij en J.A. Mol: “Vitae Abbatum Orti Sancte Marie, vijf abtenlevens van het klooster Mariëngaarde in Friesland” (Hilversum 2001), p. 92, P.C. Molhuysen en P.J. Blok Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 5. (Leiden 1921), p. 257, J. van Doesburg & J. Stöver: Waardestellend archeologisch onderzoek naar het cistercienserklooster Klaarkamp (gem. Dantumadeel) in september 2010: “Tmeeste ende tgrootste van alle cloisteren, wel begraven mit wyden graften” (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, 2012 ), p. 10
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-063
VU Kloosterlijst nummer:
R14c