Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Othene

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Othene
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Baudelo (B)
Plaatsnaam:
Othene
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De cisterciënzers van de abdij van Baudelo hadden een uithof in de toenmalige nederzetting Orthene, thans een buurtschap die deel uitmaakt van de bebouwde kom van de stad Terneuzen. Van het grondbezit van Zeger van Gent, burggraaf van Gent, wisten voornoemde cisterciënzers zijn buitendijks land in de parochie Othene te verwerven. Voorts werd in 1242 aan hen door de cisterciënzerinnen van de abdij van Doornzele, wegens geldgebrek, een deel van de gronden overgedragen, die zij in 1238 uit eveneens het bezit van voornoemde Zeger van Gent hadden verworven en die zij vanuit hun, ook bij Orthene gelegen uithof exploiteerden. Othene was een nederzetting, die na in 1214 door de zee te zijn verzwolgen, een kilometer oostwaarts herbouwd werd op de grens van de Nieuw-Othenepolder en de Oud-Othenepolder, de huidige Margarethapolder
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel III, p. 115; A.J. Barth, F.H. de Klerk, M.J. Louisse, L.J. Moerland en M.F.J. Zuidhof, Inventaris van het Archief van de Gemeente Zaamslag 1792 – 1970 (Goes 2004), p. 6; R.M van Heeringen, ‘Archeologisch nieuws 1992’ in “Nehalennia. Bulletin van de Werkgroep Historie en Archeologie van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen en de Zeeuwse Vereeniging voor Dialectonderzoek”, 96 (herfst 1993), p. 23
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Boudelo (03-03-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-072
VU Kloosterlijst nummer:
X05c