Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Schore

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Schore
Orde of congregatie:
Cisterciënzers
Naam van het klooster:
Uithof St.Bernardusabdij Hemiksem (B)
Plaatsnaam:
Schore
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De cisterciënzers van de de Sint-Barnardusabdij, die gelegen was in Hemiksem aan de Schelde, verwierven in 1250 gronden in Schore. Vanuit hun uithof daar begonnen ze met het ontginnen van deze gronden. In 1266 droeg voornoemde abdij onderhavige bezit over aan de victorinnen van klooster Jeruzalem te Biezelinge. Het in een uitgestrekt veengebied gelegen Schore werd rond 1150 gesticht en werd als afsplitsing van de naburige parochie Vlake omstreeks 1200 een zelfstandige parochie. In 1248 werd Schore door een overstroming al gevolg van een dijkdoorbraak grotendeels verwoest. Thans is Schore een op Zuid-Beveland gelegen dorp, dat onder de gemeente Kapelle valt
Gebruikte literatuur:
Tijdschrift “Archief voor de geschiedenis van de Katholieke Kerk in Nederland”, Deel 14-15 (Nijmegen 1972-1973), p. 69
Gebruikte websites:
Website Plaatsengids.nl, https://www.plaatsengids.nl/schore (16-10-2018); Website Gemeente Kapelle, https://www.kapelle.nl/home/geschiedenis_44231/item/geschiedenis-schore_129439.html (16-10-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-P006-082
VU Kloosterlijst nummer:
X03c