Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Zoelmond

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Zoelmond
Orde of congregatie:
Norbertijnen
Naam van het klooster:
Uithof Abdij Mariënweerd Beesd
Plaatsnaam:
Zoelmond
Provincie:
Gelderland
Destijds gewest:
Gelre
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De norbertijnen van abdij Mariënweerd hadden een uithof onder Zoelmond, thans een dorp dat tot de tegenwoordige Gelderse gemeente Buren behoort. Ter exploitatie van deze in de eerste helft van 13e eeuw aangekochte uithof, waarvan de oppervlakte 200 morgen ofwel circa 160 ha. beliep, beschikte de abdij over een zeventigtal afhankelijken, die hun horigheidspositie ten opzichte van de abdij echter weigerden te erkennen, van de uithof wegliepen en toen vervolgens noodgedwongen door de abdij aan de graaf van Gelre werden overgedaan
Gebruikte literatuur:
B.J.P. van Bavel, “Goederenverwerving en goederenbeheer in de abdij Mariënweerd (1129-1592)” (Hilversum 1993), p. 227/263/281; B.P.J. van Bavel, "Transitie en continuïteit. De bezitsverhoudingen en de plattelandseconomie in het westelijk gedeelte van het Gelderse rivieren gebied, ca. 1300- ca. 1570”, Hillversum 1999), p. 266/437/440/492; P. Visscher en M. van Moorst, “Agrarische nederzettingsvormen in een deel van het centraal rivierkleigebied” (Universiteit Wageningen 1990), p.56
ENK Monasticon nummer:
ME-P033-095
VU Kloosterlijst nummer:
B02g