Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Vlieland

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Vlieland
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Naam van het klooster:
Uithof Klooster Ludingakerke
Plaatsnaam:
Vlieland
Provincie:
Friesland
Destijds gewest:
Friesland
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
Willem II, graaf van Holland en Zeeland schonk omstreeks 1230 het gebied van het tegenwoordige Vlieland aan de regulieren van Ludingakerke, die hier een uithof hadden. Deze uithof bleef bestaan tot aan het eind van het bewind van Guy van Blois, wiens bezit behalve Gouda, Schoonhoven en een flink gedeelte van de Krimpenerwaard ook kleine bezittingen, waaronder die op Vlieland, omvatte
Gebruikte literatuur:
J.A. Mol, ‘Friese kloosters en eilanden in de Middeleeuwen’ op website De Waddenacademie, https://www.waddenacademie.nl/fileadmin/inhoud/pdf/02_taken/Oerol_College_2013/Hans_Mol_Oerol_Friese_Kloosters_eilanden2.pdf (19-09-2017); O.D.J. Roemeling, Proefschrift “Heiligen en Heren : studies over het parochiewezen in het Noorden van Nederland vóór 1600” (Universiteit Leiden), zie ook: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/22940/Roemeling_-_Heiligen_en_Heren.pdf?sequence=1 (18-09-2017), p. 145; H. Schoorl, 'De uithoven van Ludingakerke op Texel,' in “De Vrije Fries”,  76 (1996), zie ook: http://images.tresoar.nl/wumkes/periodieken/dvf/DVF_1996_76.pdf (18-09-2017), p. 101; J. W. de Boer, Scriptie “Religieus-culturele achtergrond van het eiland Vlieland in het verleden en de moderniteit” (Universiteit Tilburg), zie ook: http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=134920 (18-10-2017), p. 16/30
ENK Monasticon nummer:
ME-P041-063
VU Kloosterlijst nummer:
L34e