Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Morra
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Morra
Datering:
1238 - 1580
Orde of congregatie:
Norbertinessen
Naam van het klooster:
Weerd
Plaatsnaam:
Morra
Provincie:
Friesland
Parochie:
Morra
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1238
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Al in de vita van Siardi, abt van abdij Mariëngaarde in Hallum van 1194 tot 1230, wordt melding gemaakt van het klooster Weerd dat bij het dorp Morra in Friesland lag. Dit norbertinessenklooster, dat ook wel Templum Domini (tempel van de Heer) genoemd werd, stond onder paterniteit van het Sint-Bonifatiusklooster te Dokkum. De prior en de keldermeester werden dan ook vanuit dit klooster benoemd. Veelal door giften en erfenissen verwierf Weerd veel bezittingen; niet alleen in Morra maar ook in de dorpen Ee, Niawier, Metslawier, Paessens, Anjum, Jouswier en Nes. Voorts had het klooster een aandeel in de venen te Kuikhorne en Dantumawoude. In 1569 werden bij invallen van de watergeuzen de kloostergebouwen geplunderd en in brand gestoken. In 1580 werd Weerd definitief opgeheven. De goederen vervielen, evenals die van andere kloosters, aan de Staten van Friesland en werden in de loop van de 17e eeuw verkocht
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 132/133; H.M. van den Berg: “Noordelijk Oostergo. Dongeradelen” (Den Haag 1983), p. 391/392; Marijke Carasso-Kok, “Repertorium van verhalende historische bronnen uit de middeleeuwen” (’s-Gravenhage 1981), p. 104; E. Smits, ‘De geschiedenis van norbertijner klooster in Oostergo’ , Website van Historische Vereniging Noordoost Friesland, http://www.hvnf.nl/2000/11/de-geschiedenis-van-de-norbertijner-kloosters-in-oostergo/ (27-04-2016)
Gebruikte websites:
Website Wikispaces, https://morra-lioessens.wikispaces.com/Het+klooster+Weert (25-04-2016)
Opmerkingen:
Dit klooster werd ook wel Templum Domini genoemd
ENK Monasticon nummer:
ME-Z097-016
VU Kloosterlijst nummer:
M44