Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Oldekerk
Kloosterorden en congregaties
  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Oldekerk
Datering:
1287 - 1594
Orde of congregatie:
Norbertinessen
Naam van het klooster:
Cusemar
Plaatsnaam:
Oldekerk
Provincie:
Groningen
Parochie:
Oldekerk
Destijds gewest:
Ommelanden
Bisdom:
Münster
Stichting/eerste vermelding:
1287
Opheffing/laatste vermelding:
1594
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Ten westen van het dorp Oldeklooster werd in 1287 het nobertinessenklooster Cusemar gesticht als dochterklooster van het norbertijner dubbelklooster Bonifatius te Dokkum. Dit klooster, dat aan Maria toegewijd was, bezat naast veen-, weide- en hooilanden tot een totale oppervlakte van ca. 350 ha., zeven boerderijen in het gebied De Jouwer. Bij de Reductie Van Groningen in 1594 kwam het klooster in het bezit van het gewest Stad en Lande, dat na de sloop van de kloostergebouwen de stenen te koop aanbood, die vervolgens voor veel bouwwerken in het Westerkwartier gebruikt werden
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 41;
Gebruikte websites:
Website Regiocanons, http://www.regiocanons.nl/groningen/westerkwartier/klooster-aduard (10-04-2016); Website Wikiwand.com, http://www.wikiwand.com/nl/Kloosters_in_Groningen (10-04-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuzemer (10-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z097-021
VU Kloosterlijst nummer:
O05