Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Oudkerk

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Oudkerk
Datering:
1175 - 1580
Orde of congregatie:
Norbertinessen
Naam van het klooster:
Bethlehem
Plaatsnaam:
Oudkerk
Provincie:
Friesland
Parochie:
Oudkerk
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1175
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het klooster Mariëngaarde in het Friese Hallum, dat tot de orde van Prémontré behoorde, was aanvankelijk een dubbelklooster. Aangezien voornoemde orde een strikte scheiding van mannen en vrouwen gebood, stichtte Frederik van Hallum in de jaren 1163 tot 1175, toen hij abt van Mariëngaarde was, in het buurtschap Bartlehiem een nieuw klooster. Naar dit klooster, dat de naam Bethlehem kreeg, werden de nonnen overgeplaatst, terwijl de monniken in Hallum bleven. Het klooster, dat naast woningen in de stad Leeuwarden duizenden hectare vruchtbare kleigrond in de provincie bezat, groeide uit tot een van de rijkste kloosters van Friesland. Bij de Hervorming in 1580, toen de rooms-katholieke godsdienst werd verboden, werd Bethlehem, evenals andere kloosters, op last van de Staten van Friesland gesloten. Sloop van de kloostergebouwen volgde toen
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 152; J. A. Mol, ‘Bemiddelaars voor het hiernamaals; Kloosterlingen in middeleeuws Frisia’ in “Hel en hemel. De middeleeuwen in het Noorden” (Groningen 2001), p. 157
Gebruikte websites:
Website Digibron Kenniscentrum Gereformeerde Gezinte, http://www.digibron.nl/search/detail/012dc7803007221d8a0a916f/bartlehiem-is-bethlehem-vergeten (27-04-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z097-024
VU Kloosterlijst nummer:
O23