Zoeken in collecties

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Sluis
Datering:
1389 - 1581
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunnikessen van de H. Augustinus (Windesheim)
Naam van het klooster:
Maria Magdalena
Patroonheilige:
Maria Magdalena. Sint Catharina
Plaatsnaam:
Sluis
Provincie:
Zeeland
Parochie:
Sluis-Jan Baptist
Destijds gewest:
Vlaanderen
Bisdom:
Doornik
Stichting/eerste vermelding:
1389
Opheffing/laatste vermelding:
1581
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het Magdalenaklooster in Sluis werd vóór 1389 nabij de Zuidpoort als gasthuis gesticht. In het eerste kwart van de 16e eeuw werd niet ver van de Oostpoort aan het Paardenwater een nieuw klooster gebouwd. De zusters, die als conversinnen de regel van Sint Augustinus aannamen, ontvingen evenals de zusters van hun dochterklooster te Brugge, het Bethaniëklooster, zielzorg vanuit het Windesheimse klooster Ten Hole, dat gelegen was in de plaats Melle, dat onder de tegenwoordige Belgische provincie Oost-Vlaanderen valt. In 1572 werd overgegaan tot de sloop van het inmiddels vervallen kapelletje, dat behoorde bij het eerder al afgebroken oude kloostercomplex. In 1581 werden de gebouwen van het Magdalenaklooster, dat toen reeds opgeheven was, verkocht. Daarop verlieten de zusters in 1582 de stad, waar ze echter na de herverovering van Sluis door Parma voor korte tijd terugkeerden. Het kloostercomplex, waarvan de plaats waar het stond heden ten dagen nog Magdalene heet, werd toen afgebroken. Het vrijkomende bouwmateriaal werd gebruik om de stad tegen de Spanjaarden te versterken
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 176; Monasticon Batavum, Supplement, p. 143; P.A.M.M. van Kempen en I.A. Schute, Binnenstad Sluis, gemeente Sluis-Aardenburg; een archeologische inventarisatie en verwachtingskaart (Amsterdam 2001), zie ook http://api.commissiemer.nl/docs/mer/p11/p1176/1176-058archeologie.pdf (07-06-2017), p. 32; J.H. van Dale, ‘Naamlijst van de poorten, torens, stegers, markten, straten enz. der stad Sluis in het midden der 15e eeuw’ (Sluis 1871), p. 44/45; Gemeente Sluis, “Inventarislijst archief gemeente Sluis” op website https://www.gemeentesluis.nl/dsresource?objectid=29628&type=org (07-06-2017). p. 12; M. de Vries, “Moderne Devotie en Zeeland”, zie ook http://www.protestantszeeland.nl/wp-content/uploads/MODERNE-DEVOTIE-EN-ZEELAND.pdf (07-06-2017); K. Goudriaan: Aanvullende opmerking inzake de orde, waartoe het Magdalena klooster te Sluis behoorde (December 2017)
Gebruikte websites:
Website Monnikenwerk: Kerken en geloofsgemeenschappen in Zeeland, http://monnikenwerk.pzc.wegenerwordpress.nl/sluis/sluis-2/ (07-06-2017); Encyclopedie van Zeeland, https://encyclopedievanzeeland.nl/Franciscanessen_(grauwzusters,_Boetzusters,_Tertiarissen) (07-06-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z104-078
VU Kloosterlijst nummer:
S31