Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Horst
Kloosterorden en congregaties
  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Horst
Datering:
1700 - 1802
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Kwezelhuis
Plaatsnaam:
Horst
Provincie:
Limburg
Parochie:
Horst
Destijds gewest:
Gelre
Bisdom:
Roermond
Stichting/eerste vermelding:
1700
Opheffing/laatste vermelding:
1802
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In de Limburgse gemeente Horst aan de Maas leefden omstreeks 1700 enkele godvruchtige vrouwen volgens de derde regel van Sint Franciscus. De wens van enige van hen was om in het klooster van Maaseik de levenswijze van de kapucinessen aan te nemen. Door een gebrek aan middelen kon men ze daar echter niet aanvaarden. Ze besloten toen hun godvruchtig leven dan maar in Horst voort te zetten, in een huis met een ommuurde tuin, gelegen naast de parochiekerk. Hun geestelijk leider was, althans zeker in het begin, een zekere pater Albertus uit het kapucijnenklooster in de tegenwoordige Duits Nederrijnse stad Geldern. De constituties van de vrouwengemeenschap in Horst, die gebaseerd waren op de door pater Albertus opgestelde “Constitutiën gemaect naer de Constitutiën der PP. Capucinen ende Beschreven in alles volgens hun Maniere van Leven”, werden in 1708 door de bisschop goedgekeurd. Volgens deze constitutie vormde voornoemde gemeenschap geen communiteit van slotzusters en was derhalve niet geheel van de buitenwereld afgesloten. De zusters, die zich toelegde op met name spinnen en het vervaardigen van fijne lijngewaden, werden in 1718 met bisschoppelijk goedkeuring, vooral door toedoen pater Albertus, opgenomen in de derde orde van Sint Franciscus en kwamen toen wellicht onder leiding van de recollecten te staan. In 1802 werd het convent door de Fransen gesupprimeerd. Van 1839 tot 1943 en van 1947 tot 1954 heeft hun kloostergebouw als marechausseekazerne dienst gedaan
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 118, Monasticon Batavum, Supplement, p. 90, P. Hildebrand, ‘De Belgische Kapucijnen en de Wereldlijke Derde Orde (XVII-XVIII-eeuw) in “Franciscana”, Deel. IV (Iseghem, 1921), zie ook: https://theo.kuleuven.be/en/research/research_units/ru_church/ru_church_capuchins/full-texts-1/hildebrand/misc-3-articles/hild-misc-3-17.pdf (26-01-2019). p. 1273/1274; P. Hildebrand, ‘P. Alberts van ’s-Hertogenbosch en de zusters van Horst (Limburg)’, zie: https://theo.kuleuven.be/en/research/research_units/ru_church/ru_church_capuchins/full-texts-1/hildebrand/misc-2-articles/hild-misc-2-16.pdf (26-01-2019), p. 650-657; “Het Kwezelhuis te Horst” (zie Steffens: Geschiedenis der aloude heerlijkheid Horst XXIII blz 116 en Jos. Habets Geschiedenis van het Bisdom Roermond III bladz. 710) in Limburg's jaarboek jrg 16, 1910, no 2, p. 108/109/110
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-900
VU Kloosterlijst nummer:
HN03