Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Franciscanessen van Veghel Vestigingsplaats: Leiden
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Leiden
Datering:
1268 - 1592
Orde of congregatie:
Duitse Orde (m)
Plaatsnaam:
Leiden
Provincie:
Zuid-Holland
Parochie:
Leiden-Sint Pieter
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1268
Opheffing/laatste vermelding:
1592
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
In 1268 schonk graaf Floris V het patronaatsrecht van de St. Pieterskerk in Leiden aan de Duitse Orde. Daarmee kreeg de Duitse Orde behalve over de inkomsten, die voortvloeiden uit de bediening van de kerk ook de beschikking over de toen aan de kerk toebehorende gronden. Op een gedeelte van deze gronden vestigde de Duitse Orde ten zuiden van de kerk de Leidse commanderij, die onder de balije van Utrecht ressorteerde. Ook renten op huizen en erven binnen en buiten Leiden, die de orde door schenking en door ruil voor bepaalde parochiale rechten verwierf, vormden een belangrijke inkomstenbron. In 1369 ontnam hertog Albrecht van Beieren de Duitse Orde echter het patronaatsrecht van de St. Pieterskerk. Klachten van de burgerij over de zielzorg en over het bestuur van de kerk door de orde vormde de aanleiding daartoe. De Duitse Orde legde zich daar evenwel niet bij neer met als resultaat dat het patronaatsrecht in 1370 weer aan haar teruggegeven werd. De Leidse commanderij heeft de Hervorming niet overleefd
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 114; L.E. Loopstra, ‘De Leidse Commanderij van de Duitse Orde in de Middeleeuwen’ in “Jaarboekje 1984 van de Historische Vereniging Oud Leiden”, p.1/7/8/11/12/13/16/17; B. N. Leverland, “St. Pancras op het Hogeland: kerk en kapittel in Leiden tot aan de Reformatie” (Hilversum 2006), p. 18/19/28/53/54
Gebruikte websites:
Website Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht, http://rdo.jeffderby.com/commanderij/De_commanderij_van_Leiden (31-05-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-V018-011
VU Kloosterlijst nummer:
L05