Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Kropswolde

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Kropswolde
Orde of congregatie:
Cisterciënzerinnen
Naam van het klooster:
Uithof Klooster Jesse Haren
Plaatsnaam:
Kropswolde
Provincie:
Groningen
Destijds gewest:
Ommelanden
Type:
Uithof, v
Geschiedenis:
Kropswolde, een dorp gelegen in de Groninger streek Veenkoloniën, werd in 1249 voor het eerst genoemd. De cisterciënzerinnen van het klooster Jesse bij Haren hadden hier een uithof. Lekebroeders groeven het veen af, droogden het tot turf, die vervolgens via de Hunze afgevoerd werd. Bij voornoemde uithof verrees een kapel, waar een omvangrijke Mariabedevaart op gang kwam die tot ver na de komst van de Reformatie bleef bestaan. Doordat ook de parochianen veelal deze kapel in plaats van de parochiekerk in Kropswolde bezochten, ontstond er conflict met de pastoor van die kerk, die zijn inkomsten daardoor zag teruglopen. Dit conflict werd beslecht met het in 1415 treffen van een regeling waarbij er tussen de pastoor en de abdis van klooster Jesse tot een bepaalde verdeling van de inkomsten van voornoemde Mariakapel gekomen werd
Gebruikte literatuur:
C.M.A. Caspers, ‘Heilig Aduard. De Sint-Bernardusabdij als godsdienstig centrum en cultusoord’  in “De abtenkroniek van Aduard: studies, editie en vertaling” onder redactie van J. van Moolenbroek en J.A. Mol m.m.v. J. Loer (Hilversum 2010), p. 93; O.D.J. Roemeling, Proefschrift “HeIligen en Heren. Studie over het parochiewezen in het Noorden van Nederland vóór 1600” (Universiteit Leiden 2013), zie ook: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/22940/Roemeling_-_Heiligen_en_Heren.pd, p. 134/135; Gerben de Vries, ’Gorecht’ op website ‘Landschappen van Noord-Nederland’ , http://landschapsgeschiedenis.nl/deelgebieden/14-gorecht.html (02-12-2018); O. Smit, ‘Archeologiebeleid en erfgoedverordening van de gemeente Hoogezand-Sappemeer’ in “Pluustergoud”, 32 (2010), zie ook: https://historische-vereniging-hs.nl/docs/pluustergoud/pluustergoud%2032.pdf (02-12-2018), p. 24
Gebruikte websites:
Website Meertens Instituut, http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/410 (02-12-2018); Website Historisch Archief Midden-Groningen. https://historischarchief.midden-groningen.nl/ontdekken/op-de-kaart/gemeente-hoogezand-sappemeer/kropswolde (02-12-2018); Website  Stichting Bezoekerscentrum Klooster Yesse, https://www.kloosteryesse.nl/kropswolde (02-12-2018); Website Wikipedia, nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Groningen (01-12-2018)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z202-020
VU Kloosterlijst nummer:
H37b