Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Luinjeberd

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Luinjeberd
Datering:
1281 - 1580
Orde of congregatie:
Duitse Orde (v)
Naam van het klooster:
Steenkerk
Patroonheilige:
Elisabeth
Plaatsnaam:
Luinjeberd
Provincie:
Friesland
Parochie:
Luinjeberd
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1281
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In de parochie Luinjeberd stond onder de naam Steenkerk of Katryperconvent  een klooster van zusters van de Duitse Orde, dat onder het patrocinium van de commanderij van Nes stond. Dit klooster werd in 1275 opgeheven en naar Nes verplaatst, waar de zusters in de commanderij gehuisvest werden. Aldus werd de commanderij van Nes tegen alle regels van de Duitse Orde in een dubbelklooster. In 1491 verhuisde de zusters echter weer naar Luinjeberd. In 1525 betrokken de zusters, die zich in 1510 bij de cisterciënzerorde hadden aangesloten, het klooster Mariënbosch dat bij de kerk van Luinjeberd stond
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 146/179; .A. Mol, "De Friese huizen van de Duitse Orde. Nes, Steenkerk en Schoten en hun plaats in het middeleeuwse Friese kloosterlandschap"(Leeuwarden 1991), passim ; M. Koopstra, ”Weest ritter ende guet man ende hout ridderlijcke oerde” (Utrecht 2002), p. 10; J. Kossmann-Putto: recencie dissertatie VU Amsterdam 1991 J. A. Mol, “ De Friese huizen van de Duitse orde. Nes, Steenkerk en Schoten en hun plaats in het middeleeuwse Friese kloosterlandschap”, zie file:///C:/Users/Be4All/Downloads/3785-7172-1-PB%20(1).pdf (03-06-2016), p. 68-70; Artikel ’Kommende Nes’ op website www.damian-hungs.de, http://www.damian-hungs.de/geschichte/kommenden-des-deutschen-ordens/kommende-nes/ (03-06-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-V018-101
VU Kloosterlijst nummer:
L35