Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Buren

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Buren
Datering:
1482 - 1575
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Barbara
Patroonheilige:
Sint Barbara
Plaatsnaam:
Buren
Provincie:
Gelderland
Parochie:
Buren
Destijds gewest:
Heerlijkheid Buren
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1482
Opheffing/laatste vermelding:
1575
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Het tertiarissenklooster Sint Barbara in Buren, dat in Weeshuisstraat lag, werd rond 1420 gesticht door Willem, heer van Buren en Beusichem en was waarschijnlijk een voortzetting van een ouder begijnhof. In 1420 verleende de Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim zijn goedkeuring aan de stichting van dit convent, waarvoor Willem eerder al toestemming gekregen had van de provinciaal van de Keulse provincie van de Minderbroeders, die daartoe door een besluit van het kapittel te Neuss gemachtigd was. Over toetreding tot de derde orde van Sint Franciscus van het convent, dat van het Kapittel van Utrecht lid was, zijn geen gegevens beschikbaar. In 1575 werd Buren belegerd en ingenomen door Hierges, de Spaanse goeverneur van Gelderland. De stad werd geplunderd en vervolgens bezet. In hetzelfde jaar brak er een grote brand uit. De gebouwen van het Barbaraconvent zijn daarbij mogelijk verloren gegaan, evenals wellicht ook de archivalia, waardoor er over de lotgevallen van dit convent maar weinig te zeggen valt. Maria van Nassau, dochter van Prins Willem van Oranje en van Anna van Egmond, en Gravin van Buren wist het terrein, waarop het Barbaraklooster gestaan had in bezit te krijgen, waarop ze in 1612 het Koninklijk Weeshuis stichtte, dat tot 1953 als zodanig dienst deed
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 47; Monasticon Batavum, Supplement, p. 36; Monasticon Trajectense, http://www2.let.vu.nl/oz/monasticon/detail.php?ID=032 (16-02-2017)
; B.J.P. van Bavel, “Transitie en continuïteit; De bezitsverhoudingen en plattelandseconomie in het westelijk gedeelte van het Gelders revierengebied, ca. 1300 –ca. 1570” (Hilversum 1999), p. 268; R.F.P. de Beaufort en H.M. van den Berg, “ De Betuwe” (Den Haag, 1968), zie ook http://www.dbnl.org/tekst/beau018betu01_01/beau018betu01_01.pdf (16-02-2017), pz. 92
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-020
VU Kloosterlijst nummer:
B41