Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Zusters van Julie Postel Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Haarlem
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Haarlem
Datering:
1440 - 1581
Orde of congregatie:
Tertiarissen
Naam van het klooster:
Maria
Patroonheilige:
Maria
Plaatsnaam:
Haarlem
Provincie:
Noord-Holland
Parochie:
Haarlem
Destijds gewest:
Holland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1440
Opheffing/laatste vermelding:
1581
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
In de Jansstraat in Haarlem lag bij de toenmalige Sint Janspoort het klooster van een tertiarissengemeenschap, die Maria heette. In de literatuur wordt deze gemeenschap ook aangeduid als Maria Visitatie. Dit is echter de benaming van het regulierenklooster in De Waard buiten Haarlem. Het convent, dat voor het eerst in 1440 vermeld werd en toen al tot de derde orde van Sint Franciscus toegetreden was, behoorde tot het Kapittel van Utrecht. Over de besluiting van de gemeenschap zijn geen gegevens bekend. Met nog andere privileges kregen de zusters in 1468 van de pastoor van de Grote Kerk het recht een eigen kerk te bouwen, die gewoonlijk Onze Lieve Vrouwekerk genoemd werd. Bij het beleg van Haarlem door de Spanjaarden in 1572/1573 werden de kloostergebouwen door vijandelijk geschut zo zwaar beschadigd, dat ze gesloopt moesten worden. Net zoals dat ook ten aanzien van de andere kloosters in Haarlem het geval was, werden in 1581 de goederen van het Mariaconvent door de Staten van Holland geconfisqueerd. Het convent werd opgeheven, terwijl de overgebleven zusters vanaf toen van stadswege alimentatie ontvingen. Het kloosterterrein, dat in vijf percelen werd verdeeld, werd nog in 1581 verkocht. Later werden er particuliere woningen gebouwd

Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 95; Monasticon Batavum, Supplement, p. 67; Monasticon Trajectense, http://www2.let.vu.nl/oz/monasticon/detail.php?ID=080 (02-03-2017); K. Goudriaan: ‘De derde orde van Sint Franciscus in het bisdom Utrecht: Een voorstudie’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1” (Hilversum 1998), p. 243
Gebruikte websites:
Website Archieven.nl: Noord-Hollands Archief, https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=2106&minr=1218962&miview=inv2&milang=nl (02-03-2017)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z207-055
VU Kloosterlijst nummer:
H22