Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Scharn
Kloosterorden en congregaties
  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Scharn
Orde of congregatie:
Victorinnen
Naam van het klooster:
Hof der Victorinnen van Maastricht
Plaatsnaam:
Scharn
Provincie:
Limburg
Destijds gewest:
Maastricht
Type:
Uithof, v
Geschiedenis:
De Wittevrouwen, die aan het Vrijthof in Maastricht een klooster hadden, bezaten in hun gebied onder Scharn een hoeve, die Wittevrouwenhof genoemd werd. De hoeve fungeerde aanvankelijk als winhof, maar deed later ook dienst als buitenverblijf voor de zusters van voornoemd klooster. Nadat Maastricht in 1794 door de Franse revolutionaire legers werd ingenomen, werd het klooster, evenals alle andere kloosters in Maastricht, door de Franse machthebbers opgeheven. Alle kloostergoederen, waaronder ook de Wittevrouwenhof, werden door de staat geconfisqueerd. In 1797 werd Wittevrouwenhof verkocht aan de oud-pastoor van de St.Jacobskerk. Vanaf 1825 kwam de hof in particuliere handen
Gebruikte literatuur:
A.C. Mientjes, “Scharn en Heer, Cultuurwaardenonderzoek, Deelrapport Archeologie” (Gemeente Maastricht 2011), zie ook: http://ruimtelijkeplannen.maastricht.nl/EB62ED8B-A804-42D4-A778-E03E2CC6FE78/rb_NL.IMRO.0935.bpHeerScharn-oh01_bijlage2.pdf (21-09-2016), p. 32; B.A.J.T. Dukers, “De Wittevrouwenhof Scharn: Bouwhistorische verkenning”, zie ook: http://www.dewittevrouwenhof.nl/algemeen/layout_images/renovatie/folder_bouwhistorische_verkenning.pdf (21-09-2016)
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Wittevrouwenhof (21-09-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Generaalshuis (21-09-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-Z209-200
VU Kloosterlijst nummer:
M05a