Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosterorganisatie: Dominicanessen

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Kloosterorganisatie
Kloosterorganisatie: Dominicanessen
Orde of congregatie:
Dominicanessen
Alternatieve namen:
Dominicanessen; Dominicanessen van de Tweede Orde
Latijnse naam:
De Ordo Praedicatorum
Afkorting:
OP
Stichter, stichteres:
Dominicus de Guzmán
Stichtingsjaar:
[1207 of 1216]
Land van oorsprong:
Frankrijk
Plaats van oorsprong:
Oullins, Lyon
Vestiging Nederland:
1904
Doelstelling:
Contemplatie, gebed; studie
Geschiedenis:
In 1207 stichtte Dominicus een Monialenklooster te Prouille in de Languedoc. In 1212 kregen zij een eerste leefregel en in 1215 volgde pauselijke goedkeuring, nog voor de goedkeuring van de dominicanenorde. Men volgt de Regel van Augustinus en er zijn eigen constituties. Er waren in de Middeleeuwen verschillende kloosters van Monialen dominicanessen in de Noordelijke Nederlanden, het eerste te Wijk bij Duurstede (1399). Tijdens de Hervorming en de Opstand werden alle kloosters gesloten. In 1885 werd het klooster van tertiarissen dominicanessen van de congregatie van Arenberg in Venlo een Monialenklooster met pauselijk slot. In 1971 verviel officieel de aanduiding Tweede Orde van Dominicus
Gebruikte bronnen:
KS, 35; PA 2004
Opmerkingen:
Van Vugt beseft niet dat Monialen Dominicanessen hetzelfde zijn als Dominicanessen van de Tweede Orde. Hij noemt hier enkel Slenaken en Rijckholt, niet Mariëndal (tegenwoordig in Berg en Dal). Elk monialenklooster is zelfstandig, men is hooguit lid van een federatie. Het is feitelijk niet juist om de Dominicanessen van van Mariadal als een aparte congregatie of orde te zien
ENK Monasticon nummer:
Z036