Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Hulst, Potterstraat 10

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Hulst, Potterstraat 10
Datering:
1861 - 1994
Orde of congregatie:
Franciscanessen "Alles voor Allen"
Naam van het klooster:
Liefdehuis St.Elisabeth
Patroonheilige:
St. Elisabeth
Straat:
Potterstraat 10
Postcode:
[4561 BW]
Plaatsnaam:
Hulst
Provincie:
Zeeland
Stichting/eerste vermelding:
1861
Opheffing/laatste vermelding:
1994
Activiteiten:
Bejaardenzorg; ziekenzorg; wezenzorg
Geschiedenis:
Vier zusters vertrokken in 1861 naar Hulst toen het Liefdehuis Sint Elisabeth in gebruik werd genomen. Het huis waar de congregatie in 1861 haar intrek nam, was nieuw gebouwd voor de zorg van bejaarden, zieken en wezen. Het huis was van de regenten, de zusters hadden een woon- en werkcontract. Het Liefdehuis had een ziekenafdeling, vernoemd naar de heilige Liduina, die was ondergebracht in de linkervleugel. In 1911 was het aantal zusters van vier gegroeid naar twintig. Toch was er teveel werk, waardoor de congregatie in 1944-1945 aankondigde het contract met het Liefdehuis te verbreken. Door ingrijpen van bisschop Hopmans ging deze breuk echter niet door. Vanaf 1960 werd de ziekenverpleging ondergebracht in het nieuw gebouwde St. Liduinaziekenhuis. In 1968 werd het gecombineerde verpleeg- en verzorgingshuis de Blaauwe Hoeve geopend, waar het werk van het Liefdehuis werd voorgezet. Het oude Liefdehuis was te klein geworden en voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en werd in 1968 afgebroken
Gebruikte literatuur:
Uitgave t.g.v. het eeuwfeest (Br 18539); Quirinus van Alphen OFMCap. "Alles voor Allen, etc.", Roosendaal 1947; Kloosterarchivaris juli 2008
Opmerkingen:
Dit huis had een ziekenafdeling met H. Luidina als naam
ENK Monasticon nummer:
MON-Z049-018