Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Ewijk, Klaphekstraat 1
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Ewijk, Klaphekstraat 1
Datering:
1958 - 1972
Orde of congregatie:
Missiezusters Catechisten van het H. Hart
Naam van het klooster:
O.L. Vrouw v. Lourdes
Straat:
Klaphekstraat 1
Plaatsnaam:
Ewijk
Provincie:
Gelderland
Stichting/eerste vermelding:
1958
Opheffing/laatste vermelding:
1972
Activiteiten:
Verpleeghuis voor gerepatrieerden uit Indonesië
Geschiedenis:
In 1956 koopt de Stichting Katholieke Bejaardenzorg voor Gerepatrieerden (uit 's-Hertogenbosch) het kloostervan het Kerkbestuur van Ewijk. Ze zitten dringend verlegen om een vervangend huis voor 'De Braacken' te Vught. De Missiezusters Catechisten van het H. Hart zullen de zorg voor de repatrianten, en voor de enkele bejaarden die op dat moment in het klooster wonen, op zich nemen. De naam van het vroegere klooster van de Franciscanessen van Oirschot wordt van St. Franciscusgesticht veranderd in O.L Vrouw van Lourdes. Anno 1959 zijn er 51 repatrianten in het verpleeghuis ondergebracht. Het betreffen niet zozeer bejaarde repatrianten, alswel mensen die bijzondere verpleging nodig hebben, zoals doofstommen, blinden, epileptici en prothesedragers. In 1970 wordt de naam van het tehuis veranderd in Verpleeghuis Ewijk. Intussen is al gesproken over nieuwbouw, en op termijn ook over sloop van het oude klooster. In 1972 besluiten de zusters hun werk in Ewijk te beëindigen en te gaan werken in het Indisch bejaardenhuis St. Jan Baptist te 's-Hertogenbosch. Intussen worden in het verpleeghuis al patiënten uit de regio opgenomen; in 1974 is het aantal repatrianten nog 30%. In 1974 is de nieuwbouw gereed, deze wordt in 1975 officieel in gebruik genomen. De naam van het verpleeghuis wordt Waelwick. In 1980 wordt het oude klooster gesloopt
Gebruikte literatuur:
Th. Lescuyer "Alice Munet en de Missionarissen-Catechisten van het Heilig Hart"; PA; J. van Os "Ewijk's klooster en verpleeghuis"
ENK Monasticon nummer:
MON-Z087-002