Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Nijmegen, Batavierenweg 59 en (vanaf 1927)...

Kloosterorden en congregaties

  • U zoekt in een lijst van orden en congregaties die in Nederland gevestigd zijn of waren vanaf de vroege middeleeuwen. Als u op een kloosterorganisatie klikt, vind u informatie over deze orde/congregatie. 
  • U kunt zoeken door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de beschrijvingen voorkomt.

 

 
 

Handig om te weten: de meeste orden en congregaties hebben meerdere namen, bijvoorbeeld een Nederlandse en een Latijnse naam. In de lijst is gekozen voor de meest gangbare Nederlandse naam. Alternatieve namen worden genoemd in de informatie bij een orde/congregatie. 

 

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Nijmegen, Batavierenweg 59 en (vanaf 1927) Barbarossastraat 89
Datering:
1925
Orde of congregatie:
Ursulinen (van de Romeinse Unie)
Naam van het klooster:
[Mater Dei]
Straat:
Batavierenweg 59 en (vanaf 1927) Barbarossastraat 89
Plaatsnaam:
Nijmegen
Provincie:
Gelderland
Stichting/eerste vermelding:
1925
Activiteiten:
Onderwijs (gymnasium 'Mater Dei')
Geschiedenis:
Reeds in 1875 hadden zich zusters Ursulinen uit Osnabrück (Duitsland) in Nijmegen gevestigd. Vanuit Huize Hallo aan De Lindenberg werd een pensionaat gehouden en een school bediend. In 1903 keerden de zusters naar Osnabrück terug. In de periode 1886-1888 hadden ook zusters Ursulinen uit Frankrijk zich tijdelijk in huis De Lindenberg gevestigd. In 1925 werd door een nieuwe communiteit Ursulinen het meisjes-lyceum Mater Dei geopend aan de Barbarossalaan. In 1929 werd dit klooster verruild voor het nieuw gebouwde klooster met dezelfde naam aan de Berg en Dalseweg. Tot 1971 bleven de zusters werkzaam aan de aan het klooster verbonden school. Daarnaast onderwezen zij ook nog aan scholen in de nabije omgeving. In 1986 werd het kloost opgeheven
Gebruikte literatuur:
"Een Veelkleurig Habijt"
Opmerkingen:
Voortgezet als het klooster aan de Berg en Dalseweg
ENK Monasticon nummer:
MON-Z117-032