Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosterorganisatie: Visitandinnen
Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Kloosterorganisatie
Kloosterorganisatie: Visitandinnen
Orde of congregatie:
Visitandinnen
Alternatieve namen:
Zusters der Orde van de Visitatie; Visitandinnen; Zusters van de Orde van O.L. Vrouw Visitatie; Zusters van O.L. Vrouw Visitatie
Stichter, stichteres:
François de Sales; Joanna Francisca Frémiot de Chantal
Stichtingsjaar:
1610
Land van oorsprong:
Frankrijk
Plaats van oorsprong:
Annecy
Vestiging Nederland:
1880
Doelstelling:
Contemplatie; onderwijs
Geschiedenis:
François de Sales, bisschop van Genève, en de weduwe Joanna Francisca Frémiot de Chantal stichtten in 1610 te Annécy de Zusters der Orde van de Visitatie. De zusters heetten vaak visitandinnen. De stichters wilden dienstbaar zijn aan armen en zieken. De zusters zouden contemplatie met caritatief werk combineren, zonder clausuur. In 1618 volgde wel pauselijke goedkeuring, maar ook invoering van clausuur en de Regel van Augustinus. De visitandinnen hadden een grote invloed in Frankrijk door hun onderwijs in pensionaten. Sinds 1880 zijn zij ook in Nederland aanwezig, het eerst te Twello
Gebruikte bronnen:
KS, 80; DHGE 27 (1999) k. 953-954, s.v. 'Jeanne-Françoise de Chantal' (lit.); 'Sales, François de', Dictionnaire de la Spiritualité 8 (1974) 859-869 (lit.); art. 'François de Sales', ibidem 16 (1994) k. 1002-1010, s.v. 'Visitandinnes' (lit.); DHGE 18 (1977) k. 753-760; 'Salesianerinnen', LThK 9 (2e dr., 1964) k. 264-265 (lit.)
ENK Monasticon nummer:
Z121