Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Sociëteit van JMJ

AR-Z110 Archiefinventaris Sociëteit van JMJ

U kunt zoeken door:

 

  • De onderstaande Inventaris aan te klikken en via de + tekens verder open te klikken.
  • Een woord in te typen in het zoekveld. U vindt dan alleen resultaten als het woord letterlijk in de inventaris voorkomt.

De voorwaarden voor inzage van archiefstukken staan vermeld in de Inleiding.

 

 
 

Het Erfgoedcentrum beheert particuliere archieven. Voor het inzien van stukken heeft u vaak schriftelijk toestemming nodig van de archiefeigenaar. In de inleiding van elke archiefinventaris staat vermeld welke afspraken er voor dit archief gemaakt zijn. U kunt toestemming aanvragen door een mail te zenden naar: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl. De aanvraagprocedure vergt doorgaans één tot twee weken tijd.

 

In de inleiding vindt u ook informatie over de orde of congregatie die het archief heeft gevormd en de samenstelling van het archief. Wat is erin te vinden? Wat ontbreekt (nog)? Waar vindt u gegevens over personen?

 

De meeste archieven in het Erfgoedcentrum zijn nog niet afgesloten: er komen op gezette tijden aanvullingen binnen, die aan de inventarissen worden toegevoegd.

 

beacon
 
 
Inleiding
0 Samenvatting
1 Archiefvormer
2 Archiefvorming
3 Informatie over het archief
4 Informatie over niet-archivalische bronnen
5 Voorwaarde voor gebruik van het archief
Inventaris
1 Generaal archief
1.8 Leden
1.8.8 Overige stukken
Verzameling "Mère Hermana, 1887-1934", houdende documenten, voorwerpen en foto's van en over moeder Hermana Damen, bewaard ter verering en een mogelijke zaligverklaring, 1911-1950 (omslagen)
N.B. 'Moeder Hermana Damen (geboren als Henriëtte Maria Damen in 1887 te Amsterdam) trad in 1911 in bij JMJ. In 1915 werd ze geprofest en kreeg ze de kloosternaam Hermana. Ze bleek zeer veelzijdig en begaafd en werd meteen tekenlerares aan de kweekschool in 's-Hertogenbosch. In 1922 werd ze direct directrice en bleek dat ze ook een groot bestuurs- en organisatietalent bezat. In 1923 al werd ze gekozen in het hoofdbestuur en in 1929 gekozen tot eerste assistente van de algemeen overste. Ze werd door de congregatie met succes ingezet voor de afwikkeling van moeilijke zaken, zoals het noviciaat van de Indische zusters. Terug in Nederland, werd ze enkele maanden later ernstig ziek en overleed ze in 1934, slechts 46 jaar oud. Na haar dood werd moeder Hermana binnen de congregatie bijna als een heilige vereerd. Er werden novenen gehouden, waarbij om haar voorspraak werd gebeden.' (Bron: "Zusters van JMJ. Geschiedenis van een congregatie 1822-1962" door A.M.A.J. Driessen en G.P. van de Ven (2015)). De verzameling bestond uit twee dozen met voorwerpen, foto's en documenten en een map met gebedsverhoringen. De foto's zijn overgebracht naar het fotoarchief (zie inv. nrs. 20207-20209) en de voorwerpen met een van de originele dozen zijn opgenomen in de voorwerpencollectie (zie VW-).
2687 Verhandelingen "Veni Sponsa Christi JMJ", betreffende enkele levensschetsen van zusters van JMJ, 1929 (1 deel)
N.B. Opgetekend door de congregatie in Mariënbosch, als 'Opdracht aan "Mon Père". Stichter onze beminde Congregatie'. Het gaat over soeur Julienne Verwer (Catharina Verwer, geboren in 1824), soeur Bertha van Oers (Hendrina van Oers, geboren in 1849), soeur Jacqueline Corsmit (Drika Corsmit, geboren in 1834) en soeur Fréderique Verwiel (geboren in 1841).
AR-Z110 Archiefinventaris Sociëteit van JMJ
Inventaris
1 Generaal archief
1.8 Leden
1.8.8 Overige stukken
2687
Verhandelingen "Veni Sponsa Christi JMJ", betreffende enkele levensschetsen van zusters van JMJ, 1929 (1 deel)
N.B. Opgetekend door de congregatie in Mariënbosch, als 'Opdracht aan "Mon Père". Stichter onze beminde Congregatie'. Het gaat over soeur Julienne Verwer (Catharina Verwer, geboren in 1824), soeur Bertha van Oers (Hendrina van Oers, geboren in 1849), soeur Jacqueline Corsmit (Drika Corsmit, geboren in 1834) en soeur Fréderique Verwiel (geboren in 1841).
Datering:
1929
Omvang:
1 deel

Kenmerken

Datering:
1822-heden
Archiefvormer:
Sociëteit van JMJ
Omvang in meters:
67
Auteur:
Zuster Louise van Laarhoven (generaal archief), zuster Dorien Schellekens (provinciaal archief), zuster Jacinta Schoenmakers, Ad de Keyzer, Susan Scherpenisse, Guus van Gurp
Openbaarheid:
Het archief is toegankelijk in samenspraak met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven