Zoeken in collecties

AR-Z161 Archiefinventaris Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort

U kunt zoeken door:

 

  • De onderstaande Inventaris aan te klikken en via de + tekens verder open te klikken.
  • Een woord in te typen in het zoekveld. U vindt dan alleen resultaten als het woord letterlijk in de inventaris voorkomt.

De voorwaarden voor inzage van archiefstukken staan vermeld in de Inleiding.

 

 
 

Het Erfgoedcentrum beheert particuliere archieven. Voor het inzien van stukken heeft u vaak schriftelijk toestemming nodig van de archiefeigenaar. In de inleiding van elke archiefinventaris staat vermeld welke afspraken er voor dit archief gemaakt zijn. U kunt toestemming aanvragen door een mail te zenden naar: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl. De aanvraagprocedure vergt doorgaans één tot twee weken tijd.

 

In de inleiding vindt u ook informatie over de orde of congregatie die het archief heeft gevormd en de samenstelling van het archief. Wat is erin te vinden? Wat ontbreekt (nog)? Waar vindt u gegevens over personen?

 

De meeste archieven in het Erfgoedcentrum zijn nog niet afgesloten: er komen op gezette tijden aanvullingen binnen, die aan de inventarissen worden toegevoegd.

 

beacon
 
 
Inleiding
0 Samenvatting
1 Archiefvormer
2 Archiefvorming
3 Informatie over het archief
4 Informatie over niet-archivalische bronnen
5 Toegankelijkheid
Inventaris
1 Bestuursarchief
1.2 Regelgeving
1.2.2 Statuten en rechtspersonen
AR-Z161 Archiefinventaris Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort
Inventaris
1 Bestuursarchief
1.2 Regelgeving
1.2.2
Statuten en rechtspersonen
NB:
Van 1824 tot 1888 is de “Associatie Firma Van Werkhoven & Compagnie” de rechtspersoon van de congregatie (zie tevens rubriek 1.1.2 Voorgeschiedenis, stichting en eerste decennia). In 1888 wordt de Associatie ontbonden en de Onze Lieve Vrouwe Stichting opgericht. Zij was gevestigd te Amersfoort en had als doel: “bevordering van de godsdienstige en wetenschappelijke opvoeding en opleiding van jonge meisjes en van het bewaarschoolonderwijs voor beiderlei kunne, volgens de leer der Roomsch Catholijke Kerk” (inv. nrs. 1840 en 1843). In 1942 verklaart het aartsbisdom dat de religieuze gemeenschap der Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort – inmiddels erkend als burgerlijk en (kerk)rechtelijk wetspersoon – aan het hoofd staat van de Onze Lieve Vrouwe Stichting, en dat de stichting derhalve een zelfstandig onderdeel van het R.K. Kerkgenootschap in Nederland is. Veel stukken van de onze Lieve Vrouwe Stichtingen bevinden zich ook in het Economaatsarchief (rubriek 2).

Kenmerken

Datering:
1822-heden
Oudste en jongste stuk:
1568/2020
Archiefvormer:
Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort
Omvang in meters:
58
Auteur:
Zr. Maria v. Duynen, zr. Jacqueline v. Breemen, zr. Joke Tinga, zr. Ellen Flapper, E. v.d. Hombergh, H. v.d. Vorstenbosch, O. Minkema, A. v. Huijgevoort, R. de Vries e.a.
Openbaarheid:
De archiefstukken tot en met 1945 zijn openbaar. Voor inzage van archiefstukken opgemaakt na 1945 is toestemming nodig van de eigenaar
Organisatietrefwoorden: