Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie
Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
177  voorwerpen
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P036-078 Beeldje van Notre Dame de Paix de Picpus
Toelichting:
Kopie van het originele beeldje dat in het eerste klooster van de Congregatie van de HH. Harten in Parijs staat. Met het beeldje worden de vertrekkende missionarissen uitgezwaaid. Elk klooster heeft een kopie, zodat elke missionaris bij vertrek kan worden gezegend met de woorden "Ga in vrede". Daarbij wordt het beeld van O.L. Vrouw van Vrede even op de kruin van het hoofd gezet. Dit beeldje bevond zich vanaf ongeveer 1923 tot 2009 in het klooster van de Congregatie van de Heilige Harten in Bavel. Vanuit hier zijn honderden missionarissen uitgezonden. Het beeldje is later voorzien van een houten pen aan de onderzijde zodat het in een speciaal vervaardigde muurconsole kon worden gezet.
Achtergronden:
Het originele beeldje behoorde toe aan de Parijse familie Joyeuse. Henri de Joyeuse bouwde een oratorium voor het standbeeld in de buurt van zijn herenhuis aan de Rue Saint Honoré in Poitiers. Hij schonk een deel van zijn land en het oratorium aan de paters Kapucijnen. Het beeld werd boven de poort van het klooster geplaatst en er werden bedevaarten gehouden naar het beeld. De verering bereikte een hoogtepunt toen er verschillende wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden, waarvan de meeste sensationele die van Lodewijk XIV in 1658 was. Tijdens de Franse revolutie werd het beeld in bewaring gegeven bij leken. In 1806 werd het beeld toevertrouwd aan de Congregatie van de Heilige Harten, die in 1800 door pater Pierre Coudrin en Henriette de la Chevalerie werd gesticht. Het beeld overleefde de Commune van Parijs in 1871 en werd op 9 juli 1906 plechtig gekroond door karndinaal Amette, aartsbisschop van Parijs. Elk jaar op 9 juli viert de congregatie het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede. Het beeld staat nog altijd in de kapel van het klooster aan de Rue de Picpus.
Deelcollectie:
Paters van de HH. Harten
Materiaal/techniek:
Gebeitst(?) houten beeldje
Breedte in cm:
13 (console)
Hoogte in cm:
23,5 (beeld, excl. extra standring); 38 (console)
Documentatie:
Informatie ontvangen van pater Jan Wouters sscc (aanwezig in documentatiemap voorwerpen)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z081-021 Beeldje van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille
Toelichting:
Werd cadeau gedaan door het bestuur van de Kleine Zusters van de H. Joseph aan leden van de congregatie bij hun zilveren professiefeest. O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille is gebaseerd op de Mariaverschijning aan zuster Catharina Labouré op 19 juli 1830 in Parijs.
Deelcollectie:
Kleine Zusters van de H. Joseph
Materiaal/techniek:
Tinnen beeldje op zwart geschilderd houten blokje
Lengte in cm:
5
Breedte in cm:
5
Hoogte in cm:
13,5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z020-029 Beeldje van de H. Michaël
Toelichting:
De H. Michaël was patroon van het klooster van de zusters Clarissen-Capucinessen in Duivendrecht, waar ze vanaf 1927 woonden. In hun eerdere klooster aan de Egelantiersgracht werd de H. Michaël reeds bijzonder vereerd. Na de Tweede Wereldoorlog laat Moeder Veronica uit dankbaarheid dat het klooster tijdens de oorlog gespaard is gebleven boven de ingang van de kloosterkapel een beeld plaatsen van de H. Michaël. Alle zusters hadden op hun kamer een klein beeldje staan van hun patroonheilige. In 1949 kreeg het plein voor het klooster de naam Michaëlplein. In 1967 vertrokken de zusters naar Babberich. Het klooster in Duivendrecht werd vanwege de stadsuitbreiding van Amsterdam afgebroken. Het beeld van de H. Michaël is ter plekke bewaard gebleven.
Datering:
[1945-1950]
Deelcollectie:
Zusters Clarissen-Capucinessen
Materiaal/techniek:
Tinnen beeld op gipsen voet afgewerkt met bronskleurige verflaag
Lengte in cm:
5,5
Breedte in cm:
5,5
Hoogte in cm:
20
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B021-137 Beeldje van een Frater van Utrecht
Toelichting:
Op de sokkel van het beeldje staan de woorden "dag frater" gekerft. Het was van frater Roland Dis, adjunct-directeur van de Gregorius havo-mavo te Utrecht. Vermoedelijk is het hem geschonken bij zijn afscheid. Frater Dis was een lange man, mogelijk heeft de maker van het beeldje dit 'gekarikaturaliseerd'.
Deelcollectie:
Fraters van Utrecht
Materiaal/techniek:
Houtsculptuur
Lengte in cm:
11 (sokkel)
Breedte in cm:
10 (sokkel)
Hoogte in cm:
59
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden