Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

Filter: unknownx
beacon
221  zoekresultaten
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B020-024 Herdenkingsbord frater Andreas van den Boer (1841-1917)
Toelichting:
Centraal op het bord een portret van frater Andreas. Links van hem de boerderij in Udenhout waar hij geboren is. Rechts van hem Huize Ruwenberg waar hij werkzaam was als frater. Aan de onderzijde van het bord langs de rand de tekst: "frater andreas". En aan de bovenzijde van het bord langs de rand de tekst: "1841 - Joannes van den Boer - 1917".
Achtergronden:
Frater Andreas (Jan van den Boer) ging op 13-jarige leeftijd naar de kweekschool van de Fraters van Tilburg. Hij besloot frater te worden en legde in 1863 zijn geloften af. Hij begon in het lagere onderwijs als leerkracht, maar kreeg al snel de zorg voor de ‘Latinisten’, een speciale vooropleiding voor jongens die priester wilden worden. Frater Andreas werkte in de periode 1871-1900 als leraar en directeur aan deze opleiding. De schoolkinderen noemden frater Andreas ‘de heilige frater’. Dat was niet bedoeld als een compliment, want hij kon niet goed orde houden. Aan de andere kant was hij wars van de onderwijsaanpak van zijn tijd en verfoeide hij het om kinderen te slaan en streng te straffen. Hij koos liever voor een milde en humane benadering en ging serieus met de jongens in gesprek. Hij was wel nauwgezet, niet alleen in stiptheid, maar vooral in het volgen van de congregatieregel. Ook medebroeders gingen hem 'heilig' noemen. Hij overleed plotseling in 1917. Na zijn dood ontstond er een devotie tot hem en werd zijn graf een bedevaartsplaats. Anno 2023 is opnieuw een proces tot zaligverklaring gestart.
Deelcollectie:
Fraters van Tilburg
Materiaal/techniek:
Blauw-wit geglazuurd aardewerk
Diameter in cm:
26
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P025-004 Herdenkingsbord ter gelegenheid van 75 jaar missie van de Missionarissen van de H. Familie in Kalimantan
Toelichting:
Centraal op het bord in reliëf een afbeelding van de H. Theresia van Lisieux met op de achtergrond een wit kerkje met klokkentoren en een huis (klooster?). Op de rand in reliëf de tekst "1926 MSF 2001 Kalimantan". De Missionarissen van de H. Familie waren werkzaam in de bisdommen Banjarmasin en Samarinda.
Achtergronden:
De apostolische prefectuur van de Zuider- en Oosterafdeling van Borneo werd op 21 mei 1938 opgericht en toevertrouwd aan de Missionarissen van de H. Familie. In 1949 werd het verheven tot Apostolisch Vicariaat van Banjarmasin en in 1961 tot bisdom Banjarmasin. Het Apostolisch Vicariaat van Samarinda werd in 1955 afgescheiden van het Apostolisch Vicariaat van Banjarmasin en eveneens toevertrouwd aan de Missionarissen van de H. Familie. In 1961 werd het Vicariaat verheven tot bisdom Samarinda.
Datering:
2001
Deelcollectie:
Missionarissen van de H. Familie
Vervaardiger:
Pieter Sinnema msf
Materiaal/techniek:
Gipsen bord
Diepte in cm:
6
Diameter in cm:
25
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z082-011 Herdenkingsbutton
Toelichting:
De button heeft als randopschrift "De consientie moet liber weezen", een uitspraak van de stichteres Elisabeth Gruyters. In het midden is het silhouet van 'Onder de Bogen' afgebeeld.
Datering:
[1970-1990]
Deelcollectie:
Liefdezusters Carolus Borromeus
Materiaal/techniek:
Blik
Diameter in cm:
3,2
Trefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P033-001 Herdenkingspenning 850ste sterfjaar Norbertus van Gennep (1075-1134)
Toelichting:
De Stichting Restauratie Norbertijnenpoort Tilburg gaf beeldhouwer Niel Steenbergen (1911-1997) de opdracht tot het ontwerpen van een herdenkingspenning ter ere van het 850ste sterfjaar van Norbertus van Gennep, stichter van de Norbertijnen. De Norbertuspenning vertoont aan de voorzijde de Norbertijnenpoort te Tilburg met het bouwjaar 1724, en de tekst: Norbertijnenpoort Restauratie 1984. Op de top van de voorgevel van de poort ontbreekt op de penning een pinakel, die bij de restauratie van het gebouwtje weer aangebracht zal worden. Op de keerzijde is de H. Norbertus afgebeeld, staande op het wapen van Tilburg met de drie torens, in zijn rechterhand draagt hij een stralenmonstrans. De tekst van het randschrift luidt: Norbert van Gennep - Norbertijnen in Nederland 1134-1984.
Achtergronden:
Begin 1984 hebben enkele Tilburgers, samen met de Norbertijnenabten van Tongerlo (België) en Berne (Heeswijk), de stichting Restauratie Norbertijnenpoort Tilburg opgericht. Deze stichting heeft tot doel een poortgebouwtje uit 1724, te Tilburg in de wijk 't Goirke nabij de vroeg-neogotische kerk aldaar, te restaureren. Het poortgebouwtje is het laatste historische overblijfsel dat nog herinnert aan zes eeuwen Norbertijns patronaat (1232-1832) over de parochie Tilburg, latere parochies 't Heike en 't Goirke in Tilburg. De uitgifte was op 6 oktober 1984 bij de opening van de tentoonstelling 'Tussen Tongerlo en Berne' in de Goirkse kerk. Uitgegeven in een klein exemplaar in roodkoper (2000 stuks) en een groot exemplaar in brons (100 stuks).
Datering:
1984
Deelcollectie:
Norbertijnen
Vervaardiger:
Niel Steenbergen (1911-1997); Koninklijke Begeer B.V.
Plaats vervaardiging:
[...]; Voorschoten
Materiaal/techniek:
Roodkoper geslagen
Diameter in cm:
65
Documentatie:
Beschrijving penning (met objectnummers SMT00325A en SMT00325B) op website Stadsmuseum Tilburg (voor uitdraai zie: documentatiemap voorwerpen VW-P033)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden