Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

Filter: unknownx
beacon
4.020  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z072-044 Zelfgemaakte kaarten
Toelichting:
Twee kaarten, met een geestelijk bouquet, die op de naamdag aan zusters werden gegeven. Eén kaartje (1) is op een zijde blanco, aan de andere zijde is een bouquet bloemen getekend met de tekst 'Geestelijk bouquet, 54 H. Missen, 54 H. Communies, 54 Rozenhoedjes, 162 Schietgebedjes, 162 Verstervingen'. Het andere kaartje (2) is aan één kant versierd met een gekleurd bloemornament en met de tekst: 'Hartelijk gefeliciteerd', op de achterzijde staat de tekst 'Geestelijk bouquet, 4 H. Missen, 4 H. Communiën, 20 Veni Créators, Zusters v. Cursus I'. Twee kaarten zijn ter felicitatie bij kloosterjubilea. Op een kaart (3) staat de tekst 'Hartelijk gefeliciteerd op uw koperen feest' versierd met abstracte ingekleurde lijnen en vlakken. Op de andere felicitatiekaart staat Abraham met staf en een brief met het getal '50' erop afgebeeld, en de tekst 'Proficiat'. Op deze kaart is nog een andere tekst zichtbaar: 'Kodak - safety 19'.
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Franciscanessen van Veghel
Materiaal/techniek:
Papier met kleurpotloodtekeningen en handgeschreven teksten in inkt. Plastic met pentekening in inkt en kleurenverf (4)
Lengte in cm:
11,5 (1); 14 (2); 7,5 (3); 12 (4)
Breedte in cm:
9 (1); 10,5 (2); 7 (3); 9 (4)
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B021-121 Zelfportret frater Beatus
Toelichting:
Frater Beatus heeft zichzelf afgebeeld met een pijp in de rechtermondhoek. Het jasje dat hij draagt lijkt 'onaf'.
Achtergronden:
Frater Beatus (Frans Nijs, 1912-2002) was creatief onderlegd en heeft diverse werken voor de congregatie op zijn naam staan. Hij was een leerling van Frans van Noorden en A.G. Hulshoff Pol (eerstgenoemde maakte veel werk voor de drukkerij van de congregatie). Frater Beatus werkte in de schilder- en tekentechniek maar ook in keramisch materiaal. Zijn onderwerpen zijn zowel religieus als profaan. In 1932-1933 was hij leraar tekenen/schilderen aan de Leo-Stichting in Borculo. Toen hier in 1954 een nieuwe LTS werd gebouwd, maakte hij de gevelversiering. Vanaf 1951 had hij een atelier in de Sint-Ludgeruskweekschool in Hilversum.
Deelcollectie:
Fraters van Utrecht
Vervaardiger:
Frater Beatus (F.J. Nijs, 1912-2002)
Materiaal/techniek:
Acrylverf op doek, ingelijst in houten frame
Lengte in cm:
40 (excl. lijst); 44 (incl. lijst)
Breedte in cm:
30 (excl. lijst); 34 (incl. lijst)
Opmerkingen:
Het schilderij is te zien op een foto van zijn atelier. Zie hiervoor het archief van de Fraters van Utrecht (AR-B021), inventarisnummer 10328.
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B020-006 Zelfportret frater Meinulphus van Grootel (1893-1964)
Toelichting:
Frater Meinulphus trad in 1910 in bij de Fraters van Tilburg. Hij was tekenleraar op de kweekschool van de fraters in Tilburg. Verder is bekend dat hij in samenwerking met kerkelijk atelier 'Kerksier' in Tilburg en frater Maximinus Streng (1893-1954) in 1950 de nieuwe monstrans voor de kapel van het Moederhuis ontwierp.
Datering:
1957
Deelcollectie:
Fraters van Tilburg
Vervaardiger:
Frater Meinulphus
Materiaal/techniek:
Olieverf op doek
Lengte in cm:
44 (excl. lijst); 49,5 (lijst)
Breedte in cm:
34 (excl. lijst); 40 (lijst)
Documentatie:
Inventarisatierapport door Joost van Hest (2006), p. 339
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0343 Zevenstel met toebehoren (rood)
Toelichting:
Basisstof van rode zijde. Kazuifel met gaffelkruis van zilverkleurige zijde, waarop aan de voorzijde in geborduurd applicatiewerk drie symmetrische, gestileerde lelies: één in het midden, twee aan weerszijden, doorlopend over de schouders naar het kruis op de rugzijde. Hierop een frontaal staande, in borduur- en applicatiewerk uitgevoerde Agatha-figuur, de blik naar rechtsboven gericht, de beide handen op de bloedende borst, hoofdzakelijk in blauwe, groene en rode tinten. Aan de onderzijde een gestileerde lelietak. Dalmatieken met twee kolommen aan voor- en achterzijde van zilverkleurige zijde met twee geappliqueerde lelies. Op de rugzijde een dwarsbalk met respectievelijk een houtvuur en een mes. Twee koorkappen afgezet aan de voorzijde met zilverkleurige zijden stroken, waarop aan de onderzijde een symmetrische, gestileerde lelietak. Schild van dezelfde zijde, waarop een gelijkarmig kruis, gevormd door lelies. Groene kwast. De derde koorkap is afgezet met stroken die over de gehele lengte zijn voorzien van gestileerde lelies. Op het schild een frontaal geplaatste engel in orantenhouding, aan weerszijden een lelietak. Groene kwast. Schoudervelum met blauwgroene franjes en van geborduurd applicatiewerk een kroon met 'parelranden', 'edelstenen' en fleur-de-lysvormige ornamenten binnen twee elkaar gekruiste takken, waarvan de linker met bloemen
Datering:
1945 - 1955
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
A.W. Stadelmaier
Plaats vervaardiging:
Nijmegen
Materiaal/techniek:
Zijde
Documentatie:
Literatuur: "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 343
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden