Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
102  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z099-001 Passieteken
Toelichting:
Het passieteken wordt door de passionistinnen gedragen op de linkerkant van hun zwart habijt. Het passieteken bestaat uit het kruis als teken van trouw tot het uiterste, geplaatst op een hart als symbool van liefde, met de woorden: Jesu Christi Passio. Bij de tijdelijke professie worden de tekens na de H. Mis gewijd door de celebrant. Na het uitspreken van de vier geloften van de congregatie (geloften van gehoorzaamheid, armoede, zuiverheid en de gelofte om de devotie van het lijden en dood van Christus te verspreiden) krijgt de novice van moeder overste de gezegende tekens uitgereikt. Het ene teken kan door middel van klittenband op het habijt worden aangebracht, het andere door middel van twee clips. De tweede versie is ouder. Op de achterzijde van dit laatste teken is parallel aan de clips de naam 'Albert' en daarachter het jaar '1912' gekrast.
Deelcollectie:
Passionistinnen
Materiaal/techniek:
Zwart en wit plastic (1); Zwart plastic met twee metalen clips aan achterzijde en aan voorzijde in wit plastic een embleem en stof als opvulling
Lengte in cm:
11; 15
Breedte in cm:
6,5; 9
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B021-128 Prenten O.L. Vrouw van het H. Hart
Toelichting:
Maria is afgebeeld met het Kindje Jezus op haar linkerarm. Haar rechterhand houdt het Heilig Hart op de borst van het Kindje vast. Onder haar voeten vertrapt ze de slang, symbool voor de erfzonde. Ze is afgebeeld tegen een wolkenlucht. Tot aan het midden van de 20e eeuw is het gebruikelijk dat alle fraters als eerste naam 'Maria' dragen. De kleine prent (1) hing tot ca. 1950 op de - verder spaarzaam ingerichte - cel (later: kamer) van iedere frater. De grotere prent (2) is een moderne digitaal opgemaakt prent.
Achtergronden:
De officiële naam van de Fraters van Utrecht luidt: Congregatie van de Fraters van O.L. Vrouw van het H. Hart. De stichter van de Fraters van Utrecht, mgr. Schaepman, wijdde zijn congregatie op aanraden van pater De Beer, overste van de Fraters van Tilburg, toe aan O.L. Vrouw van het H. Hart. Deze devotie is in die tijd (1873) nog vrij nieuw. Een afbeelding van O.L. Vrouw van het H. Hart bevat de volgende elementen: Maria staat op een slang, het Kind zit op de linkerarm, Maria wijst naar het H. Hart van het Kind, het Kind wijst naar Maria. Oorspronkelijk bestonden er twee soorten afbeeldingen van O.L. Vrouw van het H. Hart. De andere versie toonde Jezus als kind van rond de 2 jaar, staande voor Maria. Deze iconografie werd door Rome verboden. De oorsprong van beide afbeeldingen ligt in Frankrijk.
Datering:
1900-1920 (1); ca. 2000 (2)
Deelcollectie:
Fraters van Utrecht
Materiaal/techniek:
Ingelijste gedrukte prent (1); ingelijste, in kleuren gedrukte en digitaal vervaardigde prent (2)
Lengte in cm:
18 (1); 36 (2)
Breedte in cm:
15 (1); 20 (2)
Documentatie:
"100 jarig bestaan van de Fraters van Utrecht", (Utrecht 1973), p. 22
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z037-018 Presentiebord Dominicanessen van het Allerheiligst Sacrament
Toelichting:
Een ontwerp van zuster Hyacinth(?), met een dominicaans wapen (kelk en lelies op zwart-witte vlakken) en de tekst "Ora et labora". Het bord is voorzien van 12 naamplaatjes waarmee de aan- en afwezigheid van de zusters geregistreerd kan worden.
Datering:
1940-1950
Deelcollectie:
Dominicanessen van het Allerheiligst Sacrament
Materiaal/techniek:
Multiplex, ingekerfd en gedeeltelijk gekleurd
Breedte in cm:
30
Hoogte in cm:
73
Opmerkingen:
Eén van de naamplaatjes (Mieke) betreft een inwonende studente.
Documentatie:
SKKN-inventarisatie "Huize Bethlehem Nijmegen", p. 55
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z142-001 Rood vilten hart
Toelichting:
Op het scapulier van de geprofeste zusters was een stukje rood vilt aangebracht in de vorm van een hart. Op het vilt was borduursel gestikt: groen in de vorm van een doornenkroon; donkerrood-purper als druppels bloed en zijdewond. Dit gebeurde vanaf het begin van de congregatie, van ca. 1886 tot 1950. In 1950 werd de kleding veranderd.
Datering:
1925-1950
Deelcollectie:
Zusters van het H. Hart
Materiaal/techniek:
Vilt en zijdeborduursel
Lengte in cm:
9
Breedte in cm:
7
Documentatie:
Inventarisatie SKKN (2011), nr. 1.185
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden