Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
87  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ud0502 Kelk, pateen, lepeltje in kelkfoedraal
Toelichting:
Tekst op onderzijde voet: "DIE 4.8 '40 PRIMI SACRIFICII SEB BEURDEN ME D.D. PARNTS AD S.MARG.MARIAM IN TILBURG. Tekst op kelkvoet: XR PRO VOBIS ET PRO MULTIS". De kelk is door de ouders van Sebastiaan van Beurden osc cadeau gedaan door zijn ouders bij de viering van zijn eerste H. Mis ook wel 'Eremis' genoemd. Pater Van Beurden werd op 28 juli 1940 tot priester gewijd in Nijmegen. Op 4 augustus 1940 vierde hij zijn eerste Heilige Mis in zijn thuisparochie in Tilburg, in de Margarita Maria Alacoquekerk
Achtergronden:
Het was gebruikelijk voor een pasgewijde priester om zijn eerste H. Mis in zijn geboorteparochie te vieren
Datering:
1940
Deelcollectie:
Kruisheren
Materiaal/techniek:
Zilver
Hoogte in cm:
19,6
Diameter in cm:
Kelk: 11,5; Pateen: 15; Voet: 9
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P041-002 Kelklepeltjes
Deelcollectie:
Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus
Materiaal/techniek:
Deels verguld metalen lepeltjes
Lengte in cm:
9-9,5
Trefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0570 Lavabo
Toelichting:
Het geelkoperen watervat heeft twee tuiten met gestileerde dierenkoppen en hengselaanzetten in de vorm van vrouwekopjes. Door het gebogen roodkoperen hengsel is een oog met hangring aangebracht. De lavabo,van binnen vertind en hangend aan een schakelketting van jongere datum,deed tot in de twintigste eeuw dienst bij de ceremoniële handwassing van de priester vóór en na de H. Mis in de sacristie van klooster St. Agatha. Het water werd uit de linkertuit ante missam gegoten en uit de rechtertuit post missam. Voor elke wassing was een handdoekje in gebruik, de manuterga. Deze handdoekjes zijn in het midden gekenmerkt door een geborduurd kruisje en worden in tweeën gevouwen. Zij worden ook gebruikt voor de (facultatieve) hand- of vingerwassing tijdens de gavenbereiding
Datering:
1500-1550
Deelcollectie:
Kruisheren
Plaats vervaardiging:
Rijnstreek
Materiaal/techniek:
Geel en rood koper
Breedte in cm:
29,5
Hoogte in cm:
13
Documentatie:
Literatuur: M. Beilmann-Schöner, Mieke M. van Zanten e.a., "In Cruce Salus. 800 Jahre Klosterleben. Das Kulturerbe der Kreuzherren in Westeuropa", tentoonstellingscatalogus (D/NL), Bentlage 2010, p. 346; "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 570; “Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst”, De Provincie Noordbrabant, Deel X, ('s-Gravenhage 1931), p. 232; "750 jaar Orde van het Heilig Kruis 1211-1961: pretiosa uit haar oude kloosters”, tentoonstellingscatalogus Amersfoort 1961, Museum Flehite, (Amersfoort 1961), cat. nr. 46 (midden XV); Onno ter Kuile, " Koper & Brons. Broekhuis, 's-Gravenhage 1986, p. 180 (vergelijkbare exemplaren); H. Drenth, “In Cruce Salus. De Orde van het Heilig Kruis in de loop der eeuwen”, tentoonstellingscatalogus Ter Apel 1991, Museum Klooster Ter Apel (Winschoten 1991), p. 48, cat. nr. 42 (midden XV)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P023-004 Liturgisch speelgoedvaatwerk
Toelichting:
Het speelgoedvaatwerk is gebruikt in een familie die nauw verbonden was met de kapucijnen. Allereerst heeft Simon C. Nadorp (pater Florus van Delft, 1917-2004) er in zijn jeugd mee gespeeld. Simon Nadorp kreeg het speelgoedvaatwerk van zijn oom Martinus Nadorp (1906-1970), pater van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën) die in 1930 in Londen tot priester is gewijd en als hoogleraar en procurator aan het seminarie in Hastings (Engeland) verbonden is geweest. Deze moet aan het begin van de 20e eeuw hiermee misje hebben gespeeld. Simon Nadorp gaf het aan zijn neefje Adrie Stijnman (1929-) die als Valentius Oudewater in 1948-49 novice bij de kapucijnen is geweest. Bestaande uit: 4 kelken van verschillend formaat, waarvan 3 met een deksel, 2 patenen, 1 monstrans, 1 wierookscheepje met wierooklepel, 1 ampullenblad met 2 ampullen, 2 houten hostiedozen, 2 bursa's, 3 canonborden (met de instellingswoorden, met de tekst van het Laatste Evangelie en van de laatste zegen). Daarbij uitklapbare mini-reproductie van het Issenheimaltaar van Grünewald.
Datering:
1880-1900
Deelcollectie:
Kapucijnen
Materiaal/techniek:
Tin, blik, hout, stof
Breedte in cm:
6 - 29
Hoogte in cm:
3 - 12
Opmerkingen:
Div. kleine voorwerpen, in een doos van 20 bij 23 bij 11 cm (dxbxh).
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden