Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Wandteksten bestemd voor misdienaars Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
4.020  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B015-001 Wandkaarten
Toelichting:
Kaart in kleur (1) met de titel: Kaart van Palestina behoorende by Gods-volk en De-verlosser. Kaart in kleur met legenda (2) met de titel: Missiekaart van Nederlandsch Oost-Indië. De kaart is uitgegeven door de Priester Missiebond. Beide kaarten zijn uitgegeven door L.C.G. Malmberg te 's-Hertogenbosch en Antwerpen. De kaart van Palestina is gedrukt bij Teulings' grafische kunstinrichting Amsterdam.
Achtergronden:
B.C. Kloostermans is pseudoniem voor broeder Beatus Roeling en broeder Cyprianus Andreae.
Datering:
[1925-1934]
Deelcollectie:
Broeders van Maastricht
Vervaardiger:
B.C. Kloosterman; L.C.G. Malmberg (uitgever)
Plaats vervaardiging:
's-Hertogenbosch
Materiaal/techniek:
Bedrukt papier op doek met aan de boven- en onderzijde houten stokken en aan de bovenzijde metalen ophanghaakjes
Lengte in cm:
94,5 (1); 93 (2)
Breedte in cm:
73,5 (1); 89 (2)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0262 Wandkandelaars
Toelichting:
Kandelaars in late Lodewijk XIV-stijl. Wandplaat met glad middenveld, omlijst door c- en acanthusvoluten, gepointilleerd en bewerkt met schub- en streepmotiefjes. S-vormig arm met ingerold einde, versierd met een acanthusvoluut. Halverwege de arm en aan de onderzijde van de vetvanger een bol tussen twee ringen. Hoge, schaalvormige vetvanger met gedreven bladmotieven en een tongenrand. Koperen pin. Tegen de achterzijde een koperen plaat
Datering:
ca. 1750
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
Rabanus Raab jr
Plaats vervaardiging:
Boxmeer
Materiaal/techniek:
Zilver, koper
Lengte in cm:
Vlucht 18
Hoogte in cm:
20,2
Opmerkingen:
Merken op achterzijde wandplaat: lopend bokje (= stadskeur Boxmeer); klimmende leeuw in gekroond (= stadskeur Boxmeer, wapen van schild de Heren van Bergh); R R, in liggende rechthoek (= meesterteken Rabanus Raab te Boxmeer, 1721-1786). Aangenomen mag worden dat de wandarmen werden vervaardigd door Rabanus Raab te Boxmeer, kleinzoon van de zilversmid Rabanus Raab (1654-ca.1740), die werkzaam was te Kalkar. Deze wordt in de literatuur aangeduid als Raab I (of Raab sr.), zijn kleinzoon als Raab II (of jr.). Ook Rutger Raab, zoon van Raab I, gebruikte voor zijn werk het meesterteken 'R R' in combinatie met het stadswapen van Boxmeer, hoewel hij ook vaak wordt vermeld als chirurg te Boxmeer. Problematisch wordt het als het meesterteken met béide, hierboven vermelde stadskeuren voorkomt op voorwerpen, waarop bovendien een datum staat aangegeven, waarop Raab II nog niet was geboren of nog te jong was om als zilversmid werkzaam te zijn. Citroen (Dutch Goldsmiths' and Silversmith's Marks and Names, Leiden 1993) vermeldt Rabbanus Raaben I te Boxmeer (werkzaam 1700-1727), Rabbanus Raaben II te Boxmeer (werkzaam 1773-1786) en ene Rutger J. Raaben te Grave (werkzaam 1807-1811). Genoemde gegevens zijn niet met elkaar te rijmen. Mogelijk werkte Raab I in de periode 1700-1727 te Boxmeer, Raab II echter moet al eerder dan de door Citroen aangegeven periode werkzaam zijn geweest en Rutger J. Raab kan niet geïdentificeerd worden met de zoon van Raab I. Volgens Hermans hing destijds de ene kandelaar voor het beeld van Onze Lieve Vrouw en het andere voor dat van St. Agatha. Waarschijnlijk zijn de hier beschreven kandelaars te identificeren met die welke te zien zijn op een tekening van J. van Boldrik (Cat.tent. Uden 1987, p.127, afb.128a). Beide kandelaars zijn van december 1987 tot augustus 1988 geëxposeerd tijdens een reizende tentoonstelling in Roermond, Kevelaer en Zons (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 262; C.R. Hermans, “Annales canonicorum regularium S. Augustini, Ordinis S. Crucis”, Deel I-III (Silvae-ducis 1858), I (2), p. 207, nr. 3; Robert Plötz (Red.), "Historisches Silber Peel-Maas-Niers", 1600-1800, (Goch 1988), p. 44, p. 19, afb. 8; L.C.B.M. van Liebergen red, “'waer een paradies. Kloosterleven in Brabant na de Reformatie”, tentoonstellingscatalogus Uden 1987, Museum voor Religieuze Kunst (Uden 1987), p. 128, cat.nr. 14, p. 129, afb. 136
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z142-024 Wandkleed met een voorstelling van de binnentuin van klooster Koningshof te Veldhoven
Datering:
ca. 1980
Deelcollectie:
Zusters van het H. Hart
Vervaardiger:
Zuster Roseline van Koolwijk
Materiaal/techniek:
Katoen en wol
Lengte in cm:
130
Breedte in cm:
102; 125 (roede)
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z142-025 Wandkleed met het thema 'Vrede, gerechtigheid, heelheid van de schepping'
Toelichting:
Afgebeeld zijn man, vrouw en kind in een landschap met een boom met op de voorgrond water en een vis. Daaromheen de tekst: 'Vrede, gerechtigheid, heelheid van de schepping'. Het wandkleed is gemaakt voor de activiteiten die de Stichting Nederlandse Vrouwelijke Religieuzen (SNVR) in 1988-1990 organiseerde over het conciliair proces.
Achtergronden:
Het Conciliair proces was een oecumenische beweging waarbij de kerken zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping. De wereldwijde oecumenische actie duurde van ongeveer 1983-1993.
Datering:
1988-1989
Deelcollectie:
Zusters van het H. Hart
Vervaardiger:
Zuster Roseline van Koolwijk
Materiaal/techniek:
Wol (basisstof), katoen, synthetisch gouddraad, kralen (applicaties), linnen (voering)
Lengte in cm:
146
Breedte in cm:
120
Documentatie:
Inventarisatie SKKN (2011), nr. 1.13
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden