Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Archiefinventaris Reguliere Kanunnikessen van Windesheim

AR-Z104 Archiefinventaris Reguliere Kanunnikessen van Windesheim

U kunt zoeken door:

 

  • De onderstaande Inventaris aan te klikken en via de + tekens verder open te klikken.
  • Een woord in te typen in het zoekveld. U vindt dan alleen resultaten als het woord letterlijk in de inventaris voorkomt.

De voorwaarden voor inzage van archiefstukken staan vermeld in de Inleiding.

 

 
 

Het Erfgoedcentrum beheert particuliere archieven. Voor het inzien van stukken heeft u vaak schriftelijk toestemming nodig van de archiefeigenaar. In de inleiding van elke archiefinventaris staat vermeld welke afspraken er voor dit archief gemaakt zijn. U kunt toestemming aanvragen door een mail te zenden naar: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl. De aanvraagprocedure vergt doorgaans één tot twee weken tijd.

 

In de inleiding vindt u ook informatie over de orde of congregatie die het archief heeft gevormd en de samenstelling van het archief. Wat is erin te vinden? Wat ontbreekt (nog)? Waar vindt u gegevens over personen?

 

De meeste archieven in het Erfgoedcentrum zijn nog niet afgesloten: er komen op gezette tijden aanvullingen binnen, die aan de inventarissen worden toegevoegd.

 

beacon
 
 
Inleiding
I Geschiedenis van de archiefvormer
II Geschiedenis van het archief
III Voorwaarden voor het gebruik van het archief
Inventaris
1 Reguliere Kanunnikessen van Windesheim (Mariëndaal)
1.1 Stichting en ontwikkeling
1.1.1 Algemeen
2020 Akte betreffende de stichting van het klooster Mariëndaal te Diest door Johannes de Heynsbergh, bisschop van Luik, ten behoeve van jonge maagden en eerbare weduwen "sub regula et habitu canonissarum regularium ordinis sancti Augustini instituerentur", en onder de bescherming van de maagd Maria en de heilige Catharina, maagd en martelares, in de huizen gelegen achter de St. Annakapel te Diest, geschonken door Arnoldus Ruemelans en zijn huisvrouw Elisabeth Neijs (Arnoldus quondam dictus Rumelans et Elisabeth), 1422 (2 stukken)
N.B. Met aangehecht charter van Ludovicus de Bourbon, bisschop van Luik, gedateerd 7 mei 1473, houdende de goedkeuring tot uitbreiding van het klooster. Aan een dubbel, roodzijden koord, het majesteitszegel van de bisschop van Luik in rode was en aan een dubbel, roodzijden koord, het zegel van bisschop Ludovicus de Bourbon met drie Franse lelies in rode was.
AR-Z104 Archiefinventaris Reguliere Kanunnikessen van Windesheim
Inventaris
1 Reguliere Kanunnikessen van Windesheim (Mariëndaal)
1.1 Stichting en ontwikkeling
1.1.1 Algemeen
2020
Akte betreffende de stichting van het klooster Mariëndaal te Diest door Johannes de Heynsbergh, bisschop van Luik, ten behoeve van jonge maagden en eerbare weduwen "sub regula et habitu canonissarum regularium ordinis sancti Augustini instituerentur", en onder de bescherming van de maagd Maria en de heilige Catharina, maagd en martelares, in de huizen gelegen achter de St. Annakapel te Diest, geschonken door Arnoldus Ruemelans en zijn huisvrouw Elisabeth Neijs (Arnoldus quondam dictus Rumelans et Elisabeth), 1422 (2 stukken)
N.B. Met aangehecht charter van Ludovicus de Bourbon, bisschop van Luik, gedateerd 7 mei 1473, houdende de goedkeuring tot uitbreiding van het klooster. Aan een dubbel, roodzijden koord, het majesteitszegel van de bisschop van Luik in rode was en aan een dubbel, roodzijden koord, het zegel van bisschop Ludovicus de Bourbon met drie Franse lelies in rode was.
Datering:
1422
Omvang:
2 stukken

Kenmerken

Datering:
1997-2007
Oudste en jongste stuk:
1723, 2007
Archiefvormer:
Reguliere Kanunnikessen van Windesheim
Omvang in meters:
16
Auteur:
Dijk, R. van; Winkel, Phill te
Openbaarheid:
Archief grotendeels toegankelijk in overleg met het Erfgoedcentrum. Een aantal archiefstukken is alleen toegankelijk na toestemming van Priorij Soeterbeeck