AR-Z104 Archiefinventaris Reguliere Kanunnikessen van Windesheim
U kunt zoeken door:
De onderstaande Inventaris aan te klikken en via de + tekens verder open te klikken.
Een woord in te typen in het zoekveld. U vindt dan alleen resultaten als het woord letterlijk in de inventaris voorkomt.
De voorwaarden voor inzage van archiefstukken staan vermeld in de Inleiding.
Het Erfgoedcentrum beheert particuliere archieven. Voor het inzien van stukken heeft u vaak schriftelijk toestemming nodig van de archiefeigenaar. In de inleiding van elke archiefinventaris staat vermeld welke afspraken er voor dit archief gemaakt zijn. U kunt toestemming aanvragen door een mail te zenden naar: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl. De aanvraagprocedure vergt doorgaans één tot twee weken tijd.
In de inleiding vindt u ook informatie over de orde of congregatie die het archief heeft gevormd en de samenstelling van het archief. Wat is erin te vinden? Wat ontbreekt (nog)? Waar vindt u gegevens over personen?
De meeste archieven in het Erfgoedcentrum zijn nog niet afgesloten: er komen op gezette tijden aanvullingen binnen, die aan de inventarissen worden toegevoegd.
AR-Z104
Archiefinventaris Reguliere Kanunnikessen van Windesheim
In de jaren 1968-69 deed Rudolf van Dijk samen met Henk Eijkman en (voor korte tijd) Marijke Stapert onderzoek naar ‘slotkloostertaal’, vanuit de sectie Nederlands van de faculteit der Letteren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het onderzoek ging over het taalgebruik in de Nederlandse en Vlaamse slotkloosters. De vragenlijsten die hiervoor gebruikt werden waren gebaseerd op een proefonderzoek in drie kloosters die zich daarvoor bereid hadden verklaard: priorij Soeterbeeck te Deursen, karmel Elzendaal te Boxmeer en karmel Heilig-Landstichting te Nijmegen. De opzet was de grondslag te leggen voor een groepstaalwoordenboek, toegespitst op groepstaal in besloten kloostergemeenschappen van monialen. Een eerste proeve hiervan was onze gezamenlijke doctorale bijscriptie over benamingen voor de ‘sluier’. Het onderzoek is nooit volledig afgerond.
Archief grotendeels toegankelijk in overleg met het Erfgoedcentrum. Een aantal archiefstukken is alleen toegankelijk na toestemming van Priorij Soeterbeeck