Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Tijdschrift voor liturgie

Bibliotheek

U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord, soort).

 

 
 

Handig om te weten:

 

  • Publicaties die bij binnenkomst in de archieven zijn opgenomen, blijven dikwijls in die archieven bewaard en vindt u in de archiefinventarissen.
  • Nog niet alle boeken zijn voorzien van trefwoorden.

 

beacon
 
 
Tijdschrift
TS-ALGM-044 Tijdschrift voor liturgie
Datering:
1919-2016
Titel:
Tijdschrift voor liturgie
Titelgeschiedenis:
Voortzetting van Liturgisch tijdschrift (1910-1919); Hierin opgenomen met ingang van 31(1947) Eucharistisch tijdschrift (1936-1940) en Kerk en volk (Vlaams).
Jaren van uitgave:
1919-2016
Aanwezig in St. Agatha:
1(1919/20) - 97(2013), nr. 1/2 en 5; met register 1910-1998
Opmerkingen:
BKNP, dl. 3, nr. 1064
Beschrijving:
Belgisch-Nederlands tijdschrift dat is gewijd aan liturgische vraagstukken. Het tijdschrift was een initiatief van de benedictijner-abdij in Leuven (Keizersberg), maar werd al spoedig overgenomen door de abdij Affligem. Belangrijkste doel was om de liturgische beweging in het Nederlandse taalgebied te begeleiden. Het verscheen eerst onder de titel Liturgisch tijdschrift; na beëindiging van de eerste wereldoorlog werd de titel gewijzigd in Tijdschrift voor Liturgie. Eén van de hoofddoelen was het herstellen van de centrale waarde van de liturgie in het christelijke leven. In tegenstelling tot de in Nederland uitgegeven tijdschriften Maandschrift voor liturgie / Ons liturgisch tijdschrift, en na de Tweede Wereldoorlog Het Offer (1946-1967), die meer bedoeld zijn als liturgische volkstijdschriften, richt het Tijdschrift voor liturgie zich tot priesters en ontwikkelde leken. Gerenommeerde auteurs verleenden hun medewerking aan het tijdschrift, waardoor het uitgroeide tot een gezagvol orgaan. Toen na de Tweede Wereldoorlog de Affligemse monnik dom Ambroos Verheul osb (1916-2005) de leiding van het tijdschrift kreeg, ontwikkelde het zich verder in theologisch-pastoraal perspectief. Het tijdschrift bevat geannoteerde artikelen, een kroniek van de Liturgische beweging, mededelingen, decreten en briefwisselingen over de meest uiteenlopende kwesties inzake liturgie en kerkelijk ceremonieel. Regelmatig verschijnen er themanummers. Het tijdschrift bestrijkt een periode van intense bedrijvigheid waarin de liturgiestudie uitgroeit tot een autonome en erkende wetenschap, en beslaat het gehele liturgische panorama in de decennia na 1950: van de vele vernieuwingsinitiatieven en experimenten tot de officiële kerkelijke richtlijnen. Daarbij wordt ruime aandacht besteed aan de samenhang en wisselwerking tussen de liturgie enerzijds en een mens-, maatschappij- en kerkvisie in volle evolutie anderzijds.