Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Werendijke

zzOUD Databestand kloosters in Nederland

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Werendijke
Datering:
1249 - 1317
Orde of congregatie:
Benedictinessen
Naam van het klooster:
Hemelpoort
Plaatsnaam:
Werendijke
Provincie:
Zeeland
Parochie:
Werendijke
Destijds gewest:
Zeeland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1249
Opheffing/laatste vermelding:
1317
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
De Benedictinessenprorij Hemelpoort te Werendijke, een kleine parochie aan de westkant van het eiland Walcheren, werd vóór 1249 door Graaf Willem II van Holland gesticht. Ondanks schenkingen van de kant van de graven van Holland bleek de priorij niet levensvatbaar te zijn. Zo wist de priorij slechts tot een oppervlakte van circa 25 hectare gronden te verwerven, wat bijzonder weinig was. In behoeftige omstandigheden verkerend, deed zij tenslotte een beroep op graaf Willem III van Holland om ondersteuning. Als oplossing werd het samenvoegen van de priorij met de Hof van Rijnsburg geopperd. Deze hof, die op 15 kilometer ten oosten van onderhavige priorij gelegen was, fungeerde als uithofcomplex ter exploitatie van de gronden die de zusters van de adellijke benedictinessenabdij Rijnsburg bij Leiden op Walcheren in de Onze Lieve Vrouwenpolder nabij Oostkapelle bezaten. Doordat deze zusters met voornoemde mogelijke oplossing niet instemden, liep dit op niets uit. Aannemelijk is dat de reden hiervan was, dat deze meest hoogadellijke zusters er weinig voor voelden hun gemeenschap uit te breiden met de zusters van de Werendijkse priorij, die behalve dat zij van lage afkomst waren, nauwelijks iets aan geld en goederen zouden inbrengen. Daarop verklaarde Jacob van Zuden, commandeur van het St. Catharina's convent in Utrecht, zich bereid de zusters in de Johannnieter Orde op te nemen, hun bezit met het zijne te Kerkwerve samen te voegen en hen naar Kerkwerve over te brengen. In een in 1317 door Graaf Willem III uitgevaardigde oorkonde werd een en ander nader uitgewerkt. Daarin werd ook de belofte opgenomen dat de zusters nimmer door broeders vervangen zouden worden. Een en ander heeft ertoe geleid dat bedoelde priorij in ieder geval vóór 1330 in het Johannieter klooster Kerkwerve is opgegaan
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 59; Monasticon Batavum, deel III, p. 132; J.A. Mol: “Vechten, bidden en verplegen: Opstellen over de ridderorden in de Noordelijke Nederlanden” (Hilversum 2011), p. 120/121; F. W.J. Koorn en J.A. Mol: ‘ Netwerken voor het Heilige Land. Jacob van Zuden en de expansie van de johannieters in het bisdom Utrecht’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 12” (Hilversum 2009), p. 147/160/161; Tom Versélewel de Witt Hamer, ‘De Johanni(e)ter Orde in Nederland (13)’ op website Tom Versélewel de Witt Hamer, http://www.dewitthamer.nl/Commanderijen/_private/Commanderijen%20Walcheren.pdf (26-06-2016)
Gebruikte websites:
Website Archieven .nl, http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=1&minr=800265&miview=inv2 (26-06-2016); Website Encyclopedie van Zeeland, http://encyclopedievanzeeland.nl/Kloosterwezen (22-02-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Werendijke (22-02-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME Z011-028
VU Kloosterlijst nummer:
W19