Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Achthuizen, Pastoriestraat 1-3

zzOUD Databestand kloosters in Nederland

beacon
 
 
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Achthuizen, Pastoriestraat 1-3
Datering:
1945 - 1950
Orde of congregatie:
Broeders van de Christelijke Scholen
Straat:
Pastoriestraat 1-3
Postcode:
3256 BA
Plaatsnaam:
Achthuizen
Provincie:
Zuid-Holland
Bisdom:
Rotterdam
Stichting/eerste vermelding:
1945
Opheffing/laatste vermelding:
1950
Activiteiten:
Onderwijs
Geschiedenis:
Om tegemoet te komen aan het verzoek van het kerkbestuur van de parochie Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming in Achthuizen om aan de Sint Jozefschool in die plaats het katholiek lager onderwijs aan jongens op zich te nemen, vestigden broeders van de Congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen zich in 1945 in het klooster aan de Pastorieweg in Achthuizen. Dit klooster was in 1865/1866 gebouwd voor de Franciscanessen van Bennebroek. Deze toen in het onderwijs in Achthuizen werkzame zusters moesten echter in 1944 evacueren doordat ter verdediging tegen de geallieerde aanvallen het oostelijk deel van Overflakkee door de Duitsers onder water was gezet. Na de bevrijding keerden de zusters evenwel niet terug naar Achthuizen. De broeders verlieten Achthuizen in 1950. Behalve de onenigheid die er over de huur, herstel en onderhoud van het klooster ontstond, vormde het weinig hoopvol stemmende leerlingenverloop, benodigd om in voldoende mate in het levensonderhoud van de broeders te kunnen voorzien, hiervan de reden. De broeders vertrokken toen naar hun huis in Mierlo-Hout. Vanaf 1965 tot 1982 woonde er in het klooster aan de Pastorieweg opnieuw zusters, nu van de Congregatie van de Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort. Het klooster heeft thans een woonbestemming
Gebruikte literatuur:
“Broeders van de Christelijke Scholen in Nederland: Plaatsen van aanwezigheid in Nederland en lijsten van de broeders die er verbleven” (na 2009), p. 19; Angélica María Pinzón Garzón, “Traducción de hist aducción de histoire de l’institut des fr e de l’institut des frères des ecoles es des ecoles chrétiennes. Expansion hors de france de 1700 à 1966 (Universidad de La Salle, Bogotá 2010)
Gebruikte websites:
Website Eilanden-Nieuws, https://www.eilandennieuws.nl/nieuws/algemeen/9286/tentoonstelling-over-katholiek-basisonderwijs-achthuizen-en-oude- (07-06-2023); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Achthuizen (07-06-2023)
ENK Monasticon nummer:
MON-B003-019