Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Siegerswoude

zzOUD Databestand kloosters in Nederland

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Siegerswoude
Datering:
1482 - 1580
Orde of congregatie:
Reguliere Kanunnikessen van de H. Augustinus (Windesheim)
Naam van het klooster:
Sinai
Plaatsnaam:
Siegerswoude
Provincie:
Friesland
Parochie:
Siegerswoude
Destijds gewest:
Friesland
Bisdom:
Utrecht
Stichting/eerste vermelding:
1482
Opheffing/laatste vermelding:
1580
Type:
Klooster, v
Geschiedenis:
Tegen het einde van de 15e eeuw raakte Siegerswoude ontvolkt. De kerk was een ruïne geworden, waarvan het dak was ingestort en alleen de muren nog overeind stonden. Siegerswoude, thans een gehucht onder het dorp Garijp in de Friese gemeente Tietjerksteradeel, was toen nog een dorp. In 1482 vestigden zich er enkele zusters uit het regularissenklooster Maria Magdalena in Hoorn, die vanwege het oorlogsgeweld als gevolg van Hoekse en Kabeljauwse twisten uit Hoorn waren weggetrokken. Bij de vervallen kerk in Siegerswoude stichtten ze met toestemming van Utrechtse bisschop David van Bourgondië een klooster. Dit op bescheiden schaal begonnen klooster, dat de naam Sinaï kreeg, ontwikkelde zich voortvarend. Steeds meer Friezinnen, ook van adellijke afkomst, gingen als conversinnen van Sint Augustinus, zoals de Hoornse zusters, deel uitmaken van dit klooster, dat zich in veel schenkingen kon verheugen en daardoor een aanzienlijk bezit van met name landerijen kon opbouwen. Toen in 1580 de Staten van Friesland de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst verboden, werd Sinaï opgeheven. De bezittingen vervielen aan de Staten van Friesland, die in 1581 de kloostercomplex lieten afbranden om te voorkomen dat de vijand, de Spanjaarden, er zich zouden verschansen en het als uitvalsbasis zou gebruiken
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, Deel I, p. 175; Monasticon Batavum, Deel II, p. 173; O.D.J. Roemeling, Proefschtift “Heiligen en Heren: studies over het parochiewezen in het Noorden van Nederland vóór 1600: Bijlage 1. Corpus, met gegevens over patroonheiligen en priesters in de parochies van Friesland” (Universiteit Leiden 2018), zie ook: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/22940/Corpus%20Roemeling%20totaal%, p. 1001; C.P. Schrickx, Proefschrift “Bethlehem in de Bangert. Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de Orde van het Heilig Kruis in het buitengebied van Hoorn (1475-1572)” (Universiteit Leiden 2015), p. 85/86; K. Goudriaan: ‘De derde orde van Sint Franciscus in het bisdom Utrecht: Een voorstudie’ in “Jaarboek voor Middeleeuwse Geschiedenis 1” (Hilversum 1998), p. 252; Artikel 'Het Klooster Sinaï’ gebaseerd op het artikel ‘Voorheen met Schoone dreeven (I)’ in “Friesch Dagblad” van 13 maart 1954, op website Vereniging voor Dorpsbelangen Garyp, https://www.garyp.nl/geschiedenis/klooster-van-sigerswald (09-10-2017)
Gebruikte websites:
Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kloosters_in_Friesland#Augustijner_koorheren_en_regularissen (09-10-2017)
Opmerkingen:
Dit klooster werd ook wel Grauwe begijnen genoemd
ENK Monasticon nummer:
ME-Z104-077
VU Kloosterlijst nummer:
S19