Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Vestigingsplaats: Vught

zzOUD Databestand kloosters in Nederland

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Vught
Datering:
1334 - 1663
Orde of congregatie:
Duitse Orde (m)
Naam van het klooster:
Sionsburg
Plaatsnaam:
Vught
Provincie:
Noord-Brabant
Parochie:
Vught-Sint Lambertus
Destijds gewest:
Brabant
Bisdom:
Luik
Stichting/eerste vermelding:
1334
Opheffing/laatste vermelding:
1663
Type:
Klooster, m
Geschiedenis:
Het is niet duidelijk wanneer de Vughtse commanderij precies gesticht is. Voor het eerst blijkt het bestaan van deze commanderij uit een akte van 1334. Tot in het midden van de 16de eeuw werd er niet gesproken over de commandeur van Vught, maar over de "persona" of de "investitus" van de St. Lambertuskerk, waarvan het patronaatsrecht bij de Duitse Orde berustte. Pas Floris van Masschereel, commandeur van Vught tussen 1555 en 1608, liet zich consequent commandeur noemen. In 1603 werd de St.Lambertuskerk en de daarbij gelegen commandeurswoning door de staatste troepen, toen zij zich na de belegering van Den Bosch door Prins Maurits terugtrokken, in brand gestoken. De kerk werd hersteld. De commandeurswoning niet. Al in 1585 resideerde de commandeur van Vught in een huis in ‘s-Hertogenbosch, dat aan de Oude Huls lag. Dit huis had commandeur Floris van Masschereel geërfd van zijn kinderloos gestorven broer. In 1615 werd dit huis door de landcommandeur van de balije Alden Biesen, waaronder de commanderij van Vught ressorteerde, als permanente commandeurshuis bestemd. Nadat in 1629 ‘s-Hertogenbosch door Prins Frederik Hendrik veroverd was, werden niet lang daarna alle geestelijke goederen in de Meierij van Den Bosch gevorderd. Dit gold ook voor de goederen van de commanderij van Vught. Hieraan zou echter ontkomen kunnen worden, indien tot een verkoop van die goederen zou kunnen worden gekomen, waarmee de Staten-Generaal konden instemmen. De Duitse orde besloot toen tot opheffing van de commanderij van Vught en werd de commandeur van Gemert in 1662 door de landcommanderij Alden Biesen met de verkoop belast, die in 1663 daadwerkelijk tot stand kwam. Niet alle bezittingen werden verkocht. De Duitse Orde behield de tienden. Voorts bleef tot in de negentiende eeuw een lid van de Duitse Orde als pastoor fungeren
Gebruikte literatuur:
Monasticon Batavum, deel II, p. 200; A. Otten, ‘Commanderij van Gemert ook in Vught’ op website Heemkundekring De Kommanderij Gemert, http://www.heemkundekringgemert.nl/gemerts-heem/86-gh-2009-02-kapittelstokje-4 (16-06-2016); R. Wols, ,Vechtmonniken en islambestrijders: de Duitse Orde in Vught’ op website Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/vechtmonniken-en-islambestrijders-de-duitse-orde-in-vught (07-06-2016)
Gebruikte websites:
Website Brabant Historisch Informatie Centrum (BHIC), http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&micode=273&milang=nl&miview=inv2 (07-06-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zionsburg_(Vught) (07-06-2016); Website Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vught_(plaats) (07-06-2016)
ENK Monasticon nummer:
ME-V018-024
VU Kloosterlijst nummer:
V17