Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Schilderij met voorstelling van de devotie van OL Vrouw in h...

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P039-054 Schilderij met voorstelling van de devotie van OL Vrouw in het Zand te Roermond
Toelichting:
Rond een altaar staan en knielen enkele redemptoristen en juvenisten. Boven het altaar is het beeld van OL Vrouw in 't Zand. Rechts twee medaillons van de H. Agnes en van de H. Clemens. De afbeelding van de H. Agnes is ongetwijfeld een verwijzing naar Agnes van Heilsbach (1597-1640), die vanaf ongeveer 1624 in Roermond woonde. Zij zou op voorspraak van OLV in 't Zand zijn genezen en zij werd een regelmatige bezoekster van de kapel. Links twee medaillons van de Congregatie van de H. Familie en van de H. Aloysius. Midden onder de tekst "Erga B.M.V. omnes specialem devotionem et tenerum affectum profiteri oportet. Reg. C.SS.R." Dit is een citaat uit de regel van de redemptoristen, deel 2, hoofdstuk 2, paragraaf 2, 'over de oefeningen van elke dag', waarin allen worden opgeroepen een speciale en tedere genegenheid aan de dag te leggen jegens Onze Lieve Vrouw. Links van dit onderschrift is de S. Allfonsusschool aan de Herkenbosscherweg in Roermond afgebeeld, met een deel van het oude juvenaat. Rechts van het onderschrift: uitzicht op de Calvarieberg in het Kruiswegpark. De pater die links van het midden neerknielt met een maquette van de kapel in zijn hand is mogelijk pater Johannes Lohmeyer (1855-1917) die in 1895 de nieuwe kapel bouwde. Rechtsonder gesigneerd: Fons Windhausen 1935. In 1935 werd het vijfde eeuwfeest van OL Vrouw in 't Zand gevierd.
Datering:
1935
Deelcollectie:
Redemptoristen
Vervaardiger:
Fons Windhausen
Materiaal/techniek:
Grotendeels verf op doek, bovenste gedeelte verf op hout. Doek bevestigd op houten paneel. Goud geschilderde houten lijst
Lengte in cm:
213
Hoogte in cm:
143-163
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk