Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
4  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P036-071 Ereteken voor Orde en Vrede
Toelichting:
Met de gespen 1947, 1948, 1949. De onderscheiding is uitgevoerd als achtpuntige ster waarvan de bovenste punt wordt gevormd door twee gekruiste zwaarden met daarboven een kroon. In het midden een medaillon met de letter 'W' en de tekst 'Orde - Vrede'. Samen met de jaartallen hangt het aan een militair lint. Het ereteken werd door koningin Wilhelmina op 12 december 1947 in een Koninklijk Besluit ingesteld en is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij moeten in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Op het lint van de medaille kunnen jaargespen gedragen worden. Militairen die (in militair verband) tegen kwaadwilligen moesten optreden krijgen deze gespen toegekend. Onafhankelijk van de tijd van actie wordt voor elk jaar een gesp verleenden. Drie paters van de congregatie hebben tussen 1946-1950 in Nederlands-Indië gediend: L.A.Th. Allard, A.G. Hermans, J.L. Knoops. De onderscheiding is van een van deze paters afkomstig.
Achtergronden:
Oorspronkelijk liep de toekenningsdatum tot 27 december 1949. Dat is de datum van de soevereiniteitsoverdracht. 40 jaar later is deze periode verruimd tot 4 juni 1951. Nederlandse troepen hielpen namelijk nog tot die tijd bij het overdragen van bestuurlijke en politionele functies aan Indonesische vertegenwoordigers. En ook bij het evacueren van duizenden Nederlandse onderdanen die de nieuwe Republiek Indonesië uit wilden. Het ereteken wordt niet toegekend aan militairen die na 27 september 1949 dienst hebben verricht in het toenmalige Nederlands-Nieuw-Guinea en aangrenzende zeegebieden, of in Indonesië. Het ereteken wordt uitgereikt door de minister van Defensie.
Datering:
1974-1949
Deelcollectie:
Paters van de HH. Harten
Vervaardiger:
Fa. A. Tack
Plaats vervaardiging:
Breda
Materiaal/techniek:
Koper, stof
Breedte in cm:
5
Hoogte in cm:
8
Documentatie:
Website van het Ministerie van Defensie d.d. 3 juli 2020
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P036-058 Medaille ter herinnering aan vier vermoorde congregatieleden
Toelichting:
Kaartje met het opschrift: "Herinnering aan de 4 martelaren fusilée par la commune Paris 26 mai 1871". Onder de tekst een medaille met op de voorzijde een afbeelding van de HH. Harten en de tekst: "SS. cordibs Jesu et Mariae honor et gloria, picpus". Op de achterzijde de namen van de vermoorde paters, met een oproep om hen te gedenken: "RR.PP. L. Radigue, P. Tuffier, M. Rouchouze, F. Tardieu congrég. SS.CC. picpus fusillés par la commune de Paris 26 mai 1871, souvenez-vous de vos peres dans la foi et imitez-les M XIII".
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Paters van de HH. Harten
Materiaal/techniek:
Papier en metaal
Diameter in cm:
2,5
Documentatie:
Voorheen bewaard in archief Z143 (inv.nr. 242)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P036-049 Medailles en speldjes voor het intronisatiewerk
Toelichting:
Het intronisatiewerk, de toewijding van huis en gezin aan het H. Hart van Jezus, was kenmerkend voor de Paters van de HH. Harten. Acht ronde medailles met voorop Jezus onder een baldakijn, met de rijksappel (symbool voor de wereldbol) en scepter in zijn handen, rondom de tekst: "Adveniat regnum tuum" (Uw Rijk kome). Op de achterzijdes verschillende afbeeldingen, waaronder Jezus zittend onder een boom met kinderen om zich heen en de tekst: "Sinte parvulos venire ad me" (Laat de kinderen tot mij komen); Jezus op een stoel met een zittende en staande figuur tegenover hem, op de achtergrond is een figuur bezig de tafel te dekken, de tekst: "Rex sum ego vos amici mei" (Ik ben de koning, gij mijn vrienden). Twee ronde medailles met op de voorzijde een afbeelding van Jezus en het H. Hart, op de achterzijde een knielende vrouw met kind voor een heilige in bisschopskleding, rondom de tekst: "H. Blasius, bid voor ons!" Vier amandelvormige medailles met op de voorzijde een knielende Jezus met zijn handen om een beker, rondom de tekst: "Demeurez ici et veillez avec moi" (Blijft hier en waakt met mij). Op de achterzijde van deze medailles het H. Hart omgeven door een doornenkroon en de tekst: "Archiconfrérie de l'Heure Sainte Paray-Le-Monial". Eén wonderdadige medaille met voorop Maria met een slang onder haar voeten en stralen uit haar handen, daaromheen de tekst: "O Maria zonder zonde ontvangen bid voor ons, die tot u onze toevlucht nemen, 1830". Op de achterzijde twee HH. Harten en de initialen van Maria en Jezus. De goudkleurige speldjes op pin vertonen dezelfde afbeelding als de voorzijde van de acht ronde medailles. De zilverkleurige zeshoekige schildjes tonen een tronende Jezus. Boven zijn hoofd een kroon, links en rechts van hem engelenkopjes, het Christusmonogram en het woord "Rex" (Koning), rondom de symbolen voor de vier evangelisten. Rondom de afbeelding in een band de tekst: "Leve Christus-koning! Hij heersche door zijn hart!".
Datering:
1914-1965
Deelcollectie:
Paters van de HH. Harten
Materiaal/techniek:
Metaal
Lengte in cm:
2,5-5,5
Breedte in cm:
2-5
Diameter in cm:
2-2,5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P036-054 Medailles met afbeeldingen van de HH. Harten en andere emblemen
Toelichting:
Verschillende soorten medailles met afbeeldingen van: HH. Harten van Jezus, Maria en Jozef; HH. Harten van Jezus en Maria; O.L. Vrouw van de Vrede; Pater Damiaan; Jezus met rijksappel (symbool voor de wereldbol), scepter en tekst. Een schildje met een afbeelding van Jezus wijzend naar het H. Hart, met daaromheen de tekst: "Bendecire las casas en que la imagen de mi corazón sea expuesta y honrada".
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Paters van de HH. Harten
Materiaal/techniek:
Verschillende metalen (1,3); bedrukt papier, plastic en stof (2)
Lengte in cm:
1,5-4,5 (1); 5 (2); 6 (3)
Breedte in cm:
3,5-4 (2); 6 (3)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden